如何解決360

世界知名的旅遊景點、有近一百二十年歷史的巴黎鐵塔,建造時的目的並不是為了「打造旅遊景點」。
「打造」巴黎鐵塔的原意,是為了展示鋼鐵可以用來建造大型建築物,順道用來賀一賀法國大革命一百周年。它的鋼板,是由私人公司OTIS提供。巴黎政府原先打算讓它豎立二十年,之後便把它拆掉。但到鐵塔二十歲時,發現鐵塔有通訊作用,可以用來作電波收發站,所以便把它保存下來。
之後科技發展,通訊不再限於電波,光纖衞星甚麼的,都可作傳訊之用。巴黎鐵塔本來已經完成歷史任務,可以光榮拆除,但又因為鐵塔本身已經存在已久,令巴黎鐵塔便變成一座旅遊景點。
回到香港,政府為「打造旅遊景點」,興建昂坪360,到今天墜車,令遊人卻步,隨時爛尾收場,有見及此,政府會否吸取巴黎鐵塔的經驗,動動腦筋,為昂坪吊車轉轉型?

1〉將之改裝為「笨車跳」,連人帶車的玩「笨豬跳」。

2〉引入吳橋雜耍專才,在電纜上表演走鋼線絕技。

3〉久而久之,昂坪的建設變成集體回憶,成為旅遊景點之一。

問題是,政府插手搞旅遊,本來是想做點事,但最後吊車飛墜,令遊客性命不保,不想再來港旅遊。
是次墜車事件,凸顯政府干預旅遊業,最終本末倒置,嚇走遊客。昂坪360這隻超級大白象,以後唯一的功用,是改建為會客室,在吊車上接待所有要求政府利用納稅人的錢去投資於個別行業的人士。要令伸手向政府「要這要那」的人士親身體會到,政府「推動」行業的後果,會是怎樣?

高明輝

廣告

4 responses to “如何解決360

  1. looks so fun~!

  2. 這頗有為馬後炮之感

    360 除了有觀光作用外, 亦方便部份住在大嶼山的居民, (這已算是公共設施)加上出事前, 360 亦比迪士尼受歡迎, 這已不是政府的決定、規劃有問題

    360出事, 同他的菅理層、維修部/工程部、 設計有關, 同政府有甚麼關係? 難道有交通意外, 就怪政府不應插手交通、建設計劃? 要更改馬路的用途

    要怪政府, 就應質疑當時為何不考慮海洋公園的纜車設計? 基於甚麼理由選擇 skyrail? 研究可否中止skyrail若因設計上出誤? 又可否用其他公司以現時的設備, 再安裝新的纜車設計?

    不要事事懶政府, 誤導一些盲目憤世疾族者

  3. 要問既係, 如果360 咁有旅遊價值同交通用途,應該大賺特賺,點解一開始冇私人投資, 要政府夾硬叫地鐵起?

    如果流量足夠私人公司去賺錢,一早有人做, 一早會計番個適合既速度圖利, 如果蝕本,政府又有咩必要, 為左達到某啲目的而起360?

    今次出事, 原因係想試下加快速度, 提高流速, 但好明顯係冇咁大個頭戴咁大頂帽

    我也不想事事懶政府, 但大前題係政府唔好以為自己萬能, 事事都插隻手落去

  4. 最初冇私人公司肯投資,只因本港財團凈係敢做D穩陣生意,無膽投資新項目,加上佢地冇優秀機電工程師,更加唔敢做。事實証明如果Run得好,係賺錢項目。

    地鐵去做都係最佳選擇,以上佳管理層 (如果唔掂都唔會係國內國外搵到生意),360 加上地鐵東涌線有協同效應,另外地鐵有全港最top既機電工程師,雖然最後都衰。我只能咁講: 就算車神Senna ,都係命喪賽車場

    失敗原因可參考以下 Blog link:
    http://pineapple-farm.blogspot.com/2007/06/360.html

    註:小弟並非地鐵員工或親屬,我十幾年前曾經申請過D職位,不過請D叻仔同學,冇請我

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s