蘋果批新地

意見,有很多種表達方式,最常看到的,是寫文章,把你想到的寫出來;也有人喜歡把意見說出來,最近鬧哄哄的地下電台,便是一例;又或是用視像,在電視中表達出來。各適其適。
報紙上,論壇的重要作用,就是提供一個平台,讓大家可以發聲。新的《蘋果論壇》,開闢網上節目《蘋果批Online》,就是希望透過互聯網讓讀者參與。在文章見報前,邀請作者在《蘋果批Online》中和讀者分享,希望進一步了解讀者的想法。也有可能的是,讀者不同意作者的觀點,在作者下筆之前,就來和作者來個舌劍唇槍。總之,讀者可以發表意見之餘,作者也在網上節目中得到新的靈感。
我們會每天選定一個題目,和嘉賓一同討論,情況就和寫稿前來個「腦震盪」會一樣,不同的是,在文章出街前,把文章的題材和內容事先張揚,讀者有興趣的話,可以把自己所知道的,告訴我們。
今後,《蘋果批Online》每日的議題不同,主持和嘉賓,會就同一件事,各自表述意見。想投稿的,也請先上來《蘋果批Online》,講述你的看法,再請其他讀者指,務求把文章的棱角修整得更完美。換句話說,也就是「促使」讀者,「直接介入」《蘋果論壇》的寫作過程。
雖然《蘋果批Online》每日題材不同,但核心只得一個,就是「今天香港發生甚麼事」,再用嘉賓不同的角度,帶出同一個社會話題。
第一炮的主題是「打工仔的怒吼」,選題的來源,是來自內地的網站,最近流行一段關於廣州花園酒店的歌曲,相信是由一名不滿意公司管理層的員工自填自唱,Rap出一首歌,是為《花園酒店員工Rap》,堪稱《福佳》的內地版,引起了不少討論。第一集的嘉賓,便是袁彌明小姐,和我們探討打工仔的心聲,天南地北一番。
《蘋果批》希望,把這個題目帶來香港,香港的讀者,要是也遇到類似的事件,不妨把它說出來、唱出來,甚至跳舞表演出來,在《蘋果批Online》中和其他讀者分享,讓大家得知你的情況,一經報道後,也該公司有個機會,得知員工的想法,繼而作出改進。
總之,這是一個屬於讀者的論壇。我們會邀約嘉賓發表意見,但更歡迎讀者到網上參與,或建議討論題材,題材越貼近社會,越能引起共鳴。當然,我們會繼續在《蘋果批》發表見解。
各位讀者,以下網址,便是《花園酒店員工Rap》的原曲,不妨先行一聽。然後在今晚七時半,上http://pie.appledaily.com,和我們一起討論。就此約定。
http://www.tudou.com/programs/view/BWzc2SyLLI8/

高明輝

———–

《花園酒店員工Rap》歌詞 (有粗口)

 

流芳百世,遺臭萬年,流芳百世,遺臭萬年。

等你斯文D講一句,花園正撲街,等你再斯文D講一句,花園正撲街。
(男背景音:你仆街啊你,你唔好走啊你,你呀、你買定棺材啊你,你條氣唔順咩)

二十幾年建設廣州花園酒店,到底五星級系乜野概念,人工高福利好,伙食好到你都估唔到,廿年既今日,我地乜都睇唔到。


(男背景音:0甘即系冇計傾啦、00者系冇計傾啦、0甘、0甘、0甘、0甘、0甘、0甘、0甘、0甘、0甘、0甘、0者、0者、0者、0者、0者、冇計傾啦)

講埋D乜鬼野員工為本,屌你班撚樣,系度辦曬大款,等我黎贈你一句說話,撲街啦。(女背景音:你快D去撲街啦)


公交車都升到兩蚊我地仲系千幾蚊,屌你班憾家鏟高層,你話我地0甘唔0甘,等我黎贈你一句說話,撲街啦。(女背景音:呃,真系有人撲街喔)

你地話加人工,點解越加越少,講埋D鬼撚野,你都唔怕俾人屌,同0甘苦,共患難,員工咩都同你撐,今時今日0甘既地步,就忍心捉我地撐,我地班員工個心, 就越黎越淡,你地官僚主義既心態就越來越慣,揾埋D外行人,做埋D管理高層,專業D講句就系一無所能,行左廿幾年既制度,就亂Q0甘改,用左廿幾年既設 備,又唔見你去改。淨系識得裝修,就乜Q都話唔愛,幾億銀兩撚都唔撚就0甘掂落個海,難為D員工,就日日當牛0甘用,揾埋D財產,就養自己都未夠用,唔系 洗米落鍋,就系供書教學,唔通你地個個都會覺得個心好安樂?


(男背景音:就算殺左一個人,仲有千千萬萬個我,哦,你撲街啦)

屌你班7頭,唔需要火上加油,我今日就要屌你,屌你知道理由,要你實事求是做野出黎俾我地睇,點知永遠都系0甘,企系度辦傻仔。


有銀兩你地淨系識得亂Q禁洗,有無撚過班員工為你心0甘命抵,你地點去浪費,我地都唔Q同你計,一直為你地既所作所為痛哭流涕,我依家就要用支咪黎rap 住同你地計,你地唔洗去掘我亦都唔洗起我個底,話你知,你班衰人正一陰陽屎忽鬼,俾大家知道真相,我做乜Q都無所謂,0Q好既企業你話你地搞D乜出黎, 搞到班員工依家唔似人,做鬼都唔似鬼,今時今日仲有班人夠疆企出黎(男背景音:收皮啊你),做咩你又唔撚下,D人工越黎越少,搞埋D咩鬼野,經理接待員工 日,講一套做一套,最叻搵員工笨7。形式既野到處都系,實際既又唔多,有益既野就更加無乜印象會有人做過,裝修後既問題,慢慢越黎越多,你班高層從來無人 夠疆企出黎認錯。


(男背景音:大佬,你唔好扯火住,呢個我老友黎既,等我黎同佢傾),

D客投訴,最叻就即刻扮衰仔,0甘處理投訴問題真系死俾你地睇,佢地投訴你地,你地就乜Q都話得,我就大大聲話你,無Q原則,依家我就教你點樣摣住宗旨去 做人,我依家就摣住張紙,屌你班西人,一個月3千幾蚊出糧酒店屁呀,二星級同位0甘都可以相信,唔該你地去食屎,一介武夫最犀利既就系你地既表面功夫,我 地最出名既一招叫做 never bull


五個月加埋都系00岩夠果三千蚊,蚊咬都無血跌親仲要自己睇醫生,你地究竟有無當過我地系人,你班廢人小心得罪上邊既神,0甘多有名既酒店都可以營業落 去,唔該你地膛雞還神,順便將功贖罪,平均工資都未夠扣我個人所得稅,點解你忍心加埋一齊,俾人減落去,心都碎,一個個有血有肉既心,俾你地踩碎,我都唔 想繼續講落去,好想將你地班撲街高層,由30樓掂曬落去,然後大聲高呼,萬歲,萬歲,萬萬歲。


(男背景音:知唔知0甘做系唔00架,知,知就拿拿聲打個電話講對唔住,唔系呀嘛)

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s