政 府 降 低 要 求 的 謎 團

廣 播 處 處 長 一 職 忽 然 降 格 , 毋 須 一 定 要 有 大 學 學 位 。 引 發 本 身 無 學 位 的 周 融 也 「 站 起 來 」 申 請 此 職 , 表 示 不 要 歧 視 無 學 位 的 人 。


zoom

單 : 特 首 都 叫 做 小 圈 子 選 出 來 , 所 有 選 舉 都 冇 學 歷 要 求 , 因 為 咁 係 講 選 民 支 持 , 但 係 做 專 業 人 士 , 好 似 醫 生 律 師 , 係 咪 個 個 都 冇 學 歷 要 求 ? 唔 係 咁 樣 嘛 。

2


zoom

單 : 我 聽 番 來 , 今 次 可 能 係 自 編 自 導 自 演 , 最 初 要 學 士 係 慣 常 做 法 , 到 有 人 被 接 觸 , 事 主 就 游 說 負 責 請 人 機 構 , 要 佢 降 低 學 歷 要 求 。

大 聲 公 : 究 竟 周 融 係 歧 視 人 讀 到 書 , 定 係 反 對 人 歧 視 讀 唔 到 書 ?

3


zoom

單 : 我 絕 對 唔 歧 視 冇 學 位 人 , 但 係 今 時 今 日 要 有 個 學 位 唔 難 喎 。

單 : 周 融 家 對 號 入 座 都 冇 辦

大 聲 公 : 私 人 市 場 做 管 理 , 需 唔 需 要 學 位 由 市 場 決 定


zoom

孫 : 其 實 香 港 部 份 暢 銷 報 紙 老 闆 都 冇 學 位 。

孫 : 政 府 都 應 該 向 豐 多 多 學 習 。

4


zoom

單 : 其 實 一 個 傳 媒 人 做 得 好 唔 一 定 係 好 廣 播 處 長 。

孫 : 好 似 碧 咸 踢 波 叻 唔 等 於 可 以 管 理 曼 聯 。

大 聲 公 : 究 竟 點 搵 處 長 先 收 貨 ?

單 : 讀 書 緊 要 , 但 學 歷 唔 係 唯 一 標 準 。 如 果 冇 學 位 , 要 有 相 關 學 歷 要 求 。

孫 : 希 望 立 法 會 可 以 幫 我 調 查 , 究 竟 處 長 申 請 要 求 點 解 大 幅 下 降 。

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s