疑 似 還 富 的 預 算 案


zoom

高 : 今 日 預 算 案 宣 佈 撤 銷 酒 稅 , 不 如 大 家 一 齊 … …

莫 : 愛 飲 紅 酒 唐 英 年 , 上 年 度 都 只 能 將 紅 酒 、 啤 酒 稅 減 半 , 今 次 曾 俊 華 搞 掂 埋 , 唔 知 民 意 點 睇 ?


zoom

 


zoom

 

2


zoom

地 球 之 友 黃 先 生 : 這 個 ( 補 貼 電 費 ) 其 實 是 一 件 好 事 !

高 : 好 事 ! ? 但 係 政 府 送 千 八 蚊 電 費 , 原 先 用 唔 到 都 會 用 到 盡 , 送 電 費 好 唔 環 保 喎 … …

黃 : … … 其 實 我 都 有 憂 慮 … …

莫 : 咁 就 將 甲 類 消 費 物 價 打 番 落 去 。

 


zoom

zoom

3


zoom

高 : 今 次 派 唔 少 糖 , 又 電 費 , 又 強 迫 金 , 又 交 通 費 補 貼 , 究 竟 市 民 接 唔 接 受 ?

高 : 佢 冇 指 明 係 強 醫 金 , 不 過 就 有 提 供 款 , 究 竟 供 款 係 咪 強 醫 金 呢 ?

莫 ﹕ 如 果 真 係 的 話 , 到 時 打 工 仔 人 工 3-5% 又 會 被 人 拎 去 做 醫 療 融 資 「 溶 」 … …

高 : 總 之 呢 份 「 疑 似 還 富 」 預 算 案 , 所 有 挺 曾 人 士 都 應 小 心 小 心 … …

高 明 輝 整 理

 


zoom

zoom

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s