警 字 兩 個 口

高 明 輝 : 藝 人 自 拍 事 件 已 接 近 尾 聲 , 但 立 法 會 噚 日 又 再 就 事 件 討 論 「 警 」 字 究 竟 係 咪 兩 個 口 , 中 間 發 生 一 場 激 烈 辯 論 … …


zoom

 


zoom

何 民 傑 : 網 民 其 實 都 好 關 心 究 竟 警 方 執 法 標 準 邊 。

尹 思 哲 : 我 覺 得 警 方 工 作 係 執 法 同 維 持 法 治 , 如 果 佢 都 唔 尊 重 淫 審 處 呢 個 機 制 , 咁 又 點 期 望 其 他 市 民 都 尊 重 法 治 ?

2


zoom

高 : 但 警 務 處 助 理 處 長 黃 福 全 就 咁 樣 為 警 方 辯 護 … …


zoom

讀 者 楊 先 生 : 但 問 題 並 不 是 議 員 所 說 的 「 二 仔 」 ( 不 雅 ) 或 「 三 仔 」 ( 淫 褻 ) , 警 方 用 一 條 有 關 「 淫 褻 」 法 例 , 去 保 護 另 一 個 人 私 隱 , 你 覺 得 這 做 法 在 原 則 上 有 冇 問 題 ?

單 : 我 唔 係 咁 同 意 楊 生 觀 點 , 咁 係 將 兩 件 事 ( 淫 褻 和 私 隱 ) 撈 埋 … …

何 : 但 其 實 係 警 方 將 撈 埋 … …

3


zoom

楊 : 你 反 唔 反 對 警 方 用 一 條 同 私 隱 冇 關 法 例 去 保 護 私 隱 ?

單 : 我 冇 必 要 猜 測 政 府 做 背 後 動 機 , 但 係 佢 出 招 下 有 冇 做 錯 先 係 重 點 。


zoom

尹 : 我 最 擔 心 政 府 借 今 次 將 私 隱 條 例 刑 事 化 。

高 明 輝 、 何 民 傑 整 理

廣告

One response to “警 字 兩 個 口

  1. 黃副處長以上言論值得商確,警方高調拉人在先,但搜獲的證據在兩星期後仍未送檢,直至明報主動要滛審處評級,警方處理事件手法前後落差太大,兩位警隊一哥難辭其咎。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s