政 府 亂 估   市 民 受 苦


zoom

Billy ( 精 算 師 ) : 呢 預 計 就 梗 有 誤 差 , 不 過 有 預 計 好 過 冇 預 計 嘛 !


zoom

高 : 政 府 81 年 做 過 統 計 , 預 測 01 年 會 有 710 萬 人 口 , 但 係 到 07 年 都 未 到 700 萬 , 往 績 錯 晒 。

Billy ( 精 算 師 ) ﹕ 只 相 差 幾 十 萬 , 都 算 叫 做 幾 準 … …

2


zoom

 


zoom

高 : 仲 有 政 府 一 時 話 人 口 唔 夠 , 要 縮 班 殺 校 , 一 時 又 話 學 額 唔 夠 爭 餐 死 , 真 係 玩 死 班 學 生 哥 ! 所 以 好 似 以 前 財 爺 郭 伯 偉 咁 講 … …

3


zoom

讀 者 王 弼 : 佢 舊 年 估 今 年 盈 餘 都 估 錯 時 候 , 二 、 三 十 年 後 事 更 加 冇 可 能 啦 。 政 府 冇 諗 過 人 口 其 實 可 以 有 好 多 改 變 。

4

高 : 預 算 話 到 2033 年 就 會 每 五 個 打 工 年 齡 人 就 要 養 兩 個 老 人 家 喎 。

王 : 政 府 冇 諗 過 人 口 其 實 可 以 有 好 多 改 變 , 你 睇 美 國 咁 , 其 實 佢 出 生 率 都 係 好 低 , 但 係 因 為 佢 有 移 民 政 策 , 所 以 工 作 人 口 會 年 輕 化 , 拉 番 低 人 口 的 平 均 年 齡 。


zoom

zoom


zoom

何 : 其 實 深 圳 都 係 一 個 好 例 子 , 二 十 年 前 人 口 少 , 育 水 平 低 , 但 係 今 日 成 千 萬 人 口 , 仲 係 全 國 大 學 畢 業 比 例 最 高 地 方 , 各 省 市 精 英 都 選 擇 移 居 深 圳 , 點 解 ? 因 為 遷 入 政 策 夠 開 放 嘛 !

王 : 不 過 政 府 成 日 都 覺 得 地 球 唔 會 轉

何 民 傑 、 高 明 輝 整 理

廣告

5 responses to “政 府 亂 估   市 民 受 苦

  1. you’re so proud to be 反智.

  2. 其實蘋果批可否變回從前的評論式文章,
    至少可以從中學習,現在漫畫化的蘋果批
    真的沒什麼意思!

  3. Andy, 現在的表達方法(funny)和他們的評論水平(funny)相當一致, 好呀。

  4. 絕對歡 迎兩位 透 過 web-cam 即 時 發 表 意 見 或 致 電 2990 8648 安 排 親 身 上 場 !

  5. 無玩Web-Cam, 但口頭/當面辯論都樂意奉陪。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s