醫 療 「 溶 」 資 懸 案

今 年 財 政 預 算 大 舉 派 糖 , 其 中 投 放 在 醫 療 上 的 500 億 元 , 仍 然 是 一 個 懸 案 , 究 竟 即 將 推 出 的 醫 療 融 資 方 案 , 會 否 被 用 來 借 意 強 制 「 溶 」 市 民 的 「 資 」 呢 ?

1


zoom

讀 者 Simon : 97 年 到 家 , 醫 管 局 用 多 四 成 幾 錢 , 但 同 期 人 口 又 邊 有 增 加 四 成 ?

2


zoom

Simon : 精 算 師 都 計 過 , 一 個 人 最 花 錢 醫 療 係 在 臨 終 前 幾 個 月 , 強 迫 人 一 打 工 就 供 錢 係 不 切 實 際 。

3


zoom

謝 : 醫 學 會 立 場 係 「 錢 跟 病 人 走 」 , 由 病 人 決 定 錢 點 用 , 任 何 對 病 人 有 益 方 法 都 可 以 用 。

Simon : 「 錢 跟 病 人 走 」 , 病 人 都 要 有 地 方 走 , 可 唔 可 以 用 供 款 到 外 國 醫 病 ?

高 : 你 贊 唔 贊 成 病 人 可 以 用 筆 錢 出 國 醫 ? 例 如 大 陸 醫 藥 費 平 , 我 返 大 陸 醫 , 又 或 者 過 泰 國 做 手 術 … …

謝 : 我 完 全 同 意 。 但 方 案 牽 涉 500 億 , 一 牽 涉 公 帑 , 使 用 限 制 當 然 會 比 純 粹 係 自 己 供 款 多 。

4


zoom

高 : 所 以 任 何 醫 療 改 革 大 方 向 都 係 有 選 擇 !

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s