美 國 選 戰   燒 到 香 港

連 輸 十 一 仗 希 拉 莉 , 終 於 在 「 Super Tuesday II 」 四 州 初 選 中 , 挽 回 一 點 優 勢 , 在 其 中 三 州 取 得 勝 利 。 曾 被 認 為 係 「 贏 硬 」 ( inevitable ) 希 拉 莉 , 被 一 個 原 本 寂 寂 無 聞 奧 巴 馬 , 逼 到 透 唔 過 氣 , 當 中 大 有 值 得 香 港 「 第 二 梯 隊 」 借 鏡 地 方 … …

1


zoom

讀 者 陳 先 生 : 我 係 希 拉 莉 fans , 因 為 我 對 克 林 頓 有 好 感 , 可 能 係 愛 屋 及 烏 , 而 且 我 覺 得 奧 巴 馬 有 少 少 浮 誇 。

楊 : 據 之 前 一 份 民 調 , 其 實 麥 凱 恩 領 前 奧 巴 馬 同 希 拉 莉 兩 個 同 六 個 百 分 點 … …

2


zoom

楊 : 如 果 黨 內 有 一 套 成 熟 初 選 制 度 , 就 算 第 二 、 第 三 梯 隊 , 一 樣 有 機 會 上 位 。

讀 者 孫 先 生 : 但 現 在 香 港 第 二 、 三 梯 隊 , 要 靠 大 佬 欽 點 先 可 以 上 位 , 佢 應 爭 取 一 套 健 全 初 選 制 度 。 選 舉 經 費 亦 唔 應 該 有 上 限 , 挑 戰 者 經 費 俾 人 限 住 , 對 在 任 人 會 好 數 。 好 似 劉 慧 卿 咁 支 持 限 制 選 舉 經 費 , 其 實 係 擔 心 有 挑 戰 者 會 搶 佢 個 位 。

3


zoom

楊 : 有 香 港 就 好 難 學 … … 例 如 美 國 候 選 人 需 要 不 斷 穿 州 過 省 , 不 斷 面 對 選 民 , 其 間 唔 容 許 有 些 微 差 錯 … …

高 : 好 似 上 屆 有 個 候 選 人 Howard Dean , 在 支 持 者 面 前 講 得 激 動 而 怪 叫 一 聲 , 結 果 不 斷 被 人 譏 笑 , 形 象 冇 晒 … …

孫 : 其 實 Dean 表 現 並 唔 係 咁 差 , 亦 唔 係 咁 左 傾 , 佢 鼓 吹 平 衡 預 算 … … 好 多 時 , 候 選 人 要 將 左 傾 同 右 傾 政 策 , 搓 埋 一 齊 , 成 為 中 間 路 線 , 選 民 先 會 接 受 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s