「 疑 似 體 罰 」 陸 續 有 來

網 上 一 段 「 疑 似 打 學 生 」 短 片 , 輿 論 質 疑 片 中 主 角 李 sir 有 否 「 使 用 過 份 暴 力 」 ; 有 學 者 主 張 立 法 禁 止 父 母 體 罰 子 女 , 到 時 , 類 似 「 疑 似 體 罰 問 題 」 將 會 由 學 校 蔓 延 至 我 家 中 … …

1


zoom

現 職 師 唐 sir : 如 果 真 係 咁 , 你 就 好 難 唔 好 似 李 sir 咁 走 去 「 」 佢 。

師 Christina : 最 重 要 係 畀 學 生 一 個 冷 靜 機 會 , 等 佢 同 其 他 同 學 仔 有 距 離 … …

2
事 例 1 : 撩 Miss 、 上 堂 拍 片


zoom

女 老 師 ( 無 奈 ) : 唔 鬼 理 你 啦 !

事 例 2 : 被 學 生 扣 上 手 銬


zoom

男 老 師 ( 哀 求 ) : 我 約 同 事 出 去 食 飯 … …

事 例 3 : 同 學 唔 聽 話


zoom

男 老 師 ( 踢 發 洩 ) : 我 同 你 一 齊 出 去 見 校 長 !

3


zoom

楊 卓 華 : 目 前 育 條 例 已 嚴 禁 老 師 體 罰 學 生 , 加 上 好 多 學 校 又 有 收 生 不 足 被 「 殺 校 」 壓 力 , 就 算 學 生 曳 都 唔 敢 踢 佢 出 校 , 會 唔 會 令 師 在 維 持 秩 序 上 好 難 做 ?


zoom

唐 sir : 會 令 師 少 一 個 buffer ( 緩 衝 ) , 令 秩 序 差 學 校 , 越 來 越 難 搞 。

楊 : 唔 單 止 師 , ?? 家 亦 有 學 者 建 議 政 府 應 該 立 法 禁 止 父 母 體 罰 子

Christina : 我 贊 成 , 就 算 只 係 用 間 尺 打 佢 手 板 , 對 佢 自 尊 心 傷 害 , 日 後 做 好 多 都 未 必 補 救 得 番

唐 sir : Christina 仲 育 學 院 讀 書 , 所 以 咁 樣 講 …

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s