醫 療 融 資 畀 庸 醫 ?

過 去 兩 星 期 , 三 對 父 母 分 別 帶 子 女 , 到 他 們 信 任 的 公 立 醫 院 看 急 症 。 最 後 , 三 個 小 朋 友 猝 然 病 逝 。 今 天 , 政 府 卻 計 劃 會 公 佈 方 案 , 要 我 們 為 目 前 僵 化 的 醫 療 制 度 融 資 … …

1


zoom

楊 卓 華 : 最 近 三 宗 個 案 , 暫 時 仍 搵 唔 到 明 顯 共 同 病 因 … …


zoom

兩 歲 男 童   柯 浩 楊
初 期 病 徵 : 發 燒 、 嘔 吐
入 院 約 17 小 時 死 亡
流 感 測 試 : 陰 性


zoom

三 歲 女 童   何 寶 宜
初 期 病 徵 : 發 燒 、 咳 嗽
入 院 約 12 小 時 死 亡
流 感 測 試 : H3N2 型


zoom

七 歲 男 童   羅 浩 明
初 期 病 徵 : 發 燒 、 咳 嗽
入 院 約 兩 日 死 亡 ( 腦 幹 死 亡 )
流 感 測 試 : 初 期 呈 陰 性 , 後 驗 出 H1 型 流 感


zoom

 


zoom

勞 : 可 能 唔 一 樣 , 但 唔 能 夠 肯 定 … … 急 症 室 醫 生 係 負 責 揀 有 需 要 病 人 入 院 , 但 有 時 或 者 太 忙 , 又 或 者 醫 生 太 年 輕 、 唔 夠 經 驗 , 就 可 能 揀 錯 。

2


zoom

 


zoom

 

3


zoom

 


zoom

勞 : 政 府 家 出 搵 人 錢 搞 醫 療 融 資 , 但 係 你 連 咁 基 本 流 感 都 未 做 好 , 就 講 去 「 溶 」 市 民 資 , 呢 個 時 候 唔 係 好

李 : 佢 話 醫 療 融 資 可 以 做 到 「 錢 跟 病 人 走 」 , 但 家 係 病 人 根 本 冇 地 方 走 , 最 後 錢 都 係 走 番 去 醫 管 局 , 情 況 將 會 同 家 一 樣 , 因 為 最 終 問 題 係 : 醫 管 局 冇 搞 好 佢

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s