妖 魔 化 吸 煙 走 向 極 端

當 煙 民 被 妖 魔 化 , 任 何 不 合 理 事 情 都 可 以 發 生 。 繼 大 廈 、 餐 廳 、 公 園 、 沙 灘 等 等 之 後 , 最 近 政 府 講 到 明 , 明 年 將 唔 會 延 長 酒 吧 禁 煙 豁 免 , 就 算 容 許 酒 吧 自 設 吸 煙 房 , 入 邊 都 唔 准 食 … …

1


zoom

主 持 楊 卓 華 : 其 實 禁 煙 條 例 係 咪 已 經 走 向 極 端 呢 ?

立 法 會 議 員 梁 國 雄 : 原 本 已 經 係 極 端 … … ?? 家 苟 延 殘 喘 可 以 食 煙 場 所 , 例 如 酒 吧 , 明 年 都 唔 可 以 食 。 不 過 如 站 在 勞 工 立 場 , 就 令 到 我 好 兩 難 , 例 如 酒 吧 員 工 , 不 論 佢 係 咪 煙 民 , ( 容 許 吸 煙 ) 對 佢 都 唔 公 道 …

2


zoom

楊 : 我 覺 得 要 由 個 人 自 由 出 發 。 酒 吧 員 工 去 見 工 時 候 , 其 實 已 經 知 道 係 吸 煙 場 所 , 呢 個 係 佢 個 人 選 擇 。 家 世 衞 話 返 夜 班 都 可 能 會 致 癌 , 咁 又 要 禁 唔 禁 ?


zoom

梁 : 但 問 題 係 因 為 室 內 禁 煙 , 煙 民 被 迫 要 到 街 邊 食 煙 , 所 以 街 就 好 多 人 投 訴 , 會 吸 到 二 手 煙 !

3


zoom

高 明 輝 : 二 手 煙 害 處 係 咪 被 人 誇 大 ? 詹 瑞 文 宣 傳 片 話 二 手 煙 每 年 至 少 害 死 1,324 人 , 有 冇 科 學 根 據 ?

楊 : 支 持 「 二 手 煙 會 殺 人 」 研 究 , 其 實 只 係 講 緊 統 計 上 關 連 機 會 , 但 係 就 時 常 俾 人 誇 大 。


zoom

梁 : 唔 使 多 講 , 其 實 好 似 食 鹹 魚 會 致 癌 一 樣 ! 佢 最 離 譜 就 話 , 如 果 你 呢 不 良 嗜 好 , 令 政 府 開 支 多 , 咁 你 係 罪 人 , 所 以 政 府 已 開 始 考 慮 , 一 係 你 睇 醫 生 貴 , 一 係 唔 畀 一 公 共 服 務 你 。


zoom

楊 : 但 最 近 荷 蘭 一 間 大 學 做 報 告 , 發 現 唔 食 煙 人 , 由 於 壽 命 長 , 醫 療 開 支 反 而 比 食 煙 人 高 !

梁 : 呢 種 咁 荒 謬 講 法 , 就 等 於 話 自 殺 人 最 好 就 唔 好 救 , 因 為 救 番 佢 , 佢 又 自 殺 , 咁 就 令 個 醫 療 開 支 上 升 … … 總 之 , 將 煙 民 妖 魔 化 之 後 , 所 有 都 唔 使 講 理 由 。

廣告

3 responses to “妖 魔 化 吸 煙 走 向 極 端

  1. 現在是要不准人吸煙嗎?
    是要不准人吸煙噴到不吸煙的人

    室內場所空氣不流通,除非在科學上可以找到100%隔絕煙霧的方法,否則室內公眾地方全面禁煙是唯一可以保障不吸煙的大多數市民健康的方法

    至於"二手煙會殺人",是國際醫學界的結論,如果閣下認為世界衛生組織的報告也是誇大的話,我無話可說

    吸煙的權利難道比呼吸清新空氣的權利還要大?
    清新的空氣根本就是免費的,為甚麼要用甚麼"市場機制"去要市民付錢去買在室內呼吸清新空氣的權利?為甚麼要因為污染空氣的人付得起錢,就要任由他們繼續污染空氣,毒害其他人?

    人權的界線是要不影響其他人的權利
    如果所有煙民都是穿著負氣壓太空衣(防止煙霧漏出)來吸煙的話,我絕對支持他們在任何地方吸煙

  2. 退一萬步說,如果那些"吸煙區"可以有醫院隔離病房級數的隔離設施的話(負氣壓設備,抽走的氣體經過濾後排出,服務人員配備防毒面具),設立吸煙區也沒有問題
    問題是,酒吧食肆老闆們願意花錢在他們的地方建"隔離病房"嗎?煙民們願意在"隔離病房"裏吸煙嗎?

  3. With that said, this is my pick for the number
    one movie of 2012:. Presently, only 10% of the market share has been tapped by Life Insurance Corporation and General Insurance Corporation and
    the balance 90% of the market still remains untapped.
    Though Stark was given plenty of screen time in “The Avengers," it is nice
    to see him as the center of attention again, especially
    when he begins to get his mojo back and changes from Tony Stark to Tony Snark.
    It’s like walking on a swing bridge when you imagine you will fall off.

    “Tolerance implies no lack of commitment to one’s own beliefs.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s