台 灣 選 戰 啟 示 : 激 情 民 主 邁 向 成 熟

身 在 台 北 的 黎 智 英 , 昨 日 透 過 web-cam 在 《 蘋 果 批 Online 》 親 述 他 見 證 台 灣 第 二 次 政 黨 輪 替 的 感 受 : 選 民 可 以 用 選 票 踢 走 胡 混 八 年 的 政 黨 , 充 份 顯 示 民 主 制 度 的 自 我 完 善 能 力 , 「 好 似 台 灣 政 局 咁 亂 」 以 後 再 不 能 被 用 作 拒 絕 民 主 的 藉 口 … …

黎 : 黎 智 英
楊 : 楊 卓 華
高 : 高 明 輝


zoom

國 民 黨 大 勝 民 進 黨 , 台 灣 各 處 的 支 持 者 高 舉 旗 幟 , 人 人 展 出 笑 顏 。

楊 : 台 灣 完 成 兩 次 政 黨 輪 替 , 是 否 就 代 表 當 地 民 主 已 經 好 穩 固 ?

黎 : 民 主 制 度 穩 固 最 主 要 原 因 , 就 係 過 去 八 年 民 進 黨 管 治 實 在 太 糟 糕 、 太 離 譜 。 一 個 咁 離 譜 管 治 , 而 當 地 民 主 制 度 又 可 以 咁 平 穩 運 作 , 使 到 台 灣 人 民 對 於 台 灣 民 主 運 作 信 心 大 好 多 。

楊 : 即 係 要 多 謝 阿 扁 八 年 , 冇 佢 , 台 灣 民 主 唔 會 成 熟 得 咁 快 ?

黎 : 我 覺 得 係 。 但 另 一 方 面 係 : 雖 然 阿 扁 做 錯 好 多 , 但 係 阿 扁 有 樣 係 做 , 過 去 八 年 台 灣 人 係 要 搵 佢 個 身 份 , 認 為 自 己 係 台 灣 人 。 呢 個 力 量 亦 增 加 民 主 制 度 健 全 性 。

高 : 部 份 人 反 對 加 快 香 港 民 主 步 伐 時 , 都 會 搬 出 台 灣 好 亂 做 藉 口 , 今 次 結 果 對 香 港 有 乜 示 ?

黎 : 我 覺 得 人 係 蠢 才 ! 班 友 仔 佢 ! 台 灣 民 主 一 路 都 運 作 得 好 好 , 雖 然 有 議 會 入 面 打 交 , 有 素 質 好 差 政 客 , 但 我 覺 得 呢 係 民 主 成 熟 過 程 正 常 現 象 。

楊 : 有 讀 者 問 , 你 覺 得 香 港 市 民 可 唔 可 以 好 似 台 灣 人 一 樣 有 直 選 ?

黎 : 絕 對 可 以 ! 相 比 台 灣 , 香 港 係 一 個 更 加 開 放 城 市 。 香 港 人 對 世 界 認 識 , 台 灣 人 係 冇 得 比 , 如 果 我 有 普 選 , 我 經 過 過 程 會 比 台 灣 更 短 , 成 熟 得 更 快 !

高 : 有 讀 者 問 , 今 次 民 進 黨 競 選 廣 告 訊 息 都 好 負 面 、 好 悲 情 , 今 次 戰 敗 , 係 咪 證 明 已 經 冇 效 ?

黎 : 無 論 民 進 黨 或 者 國 民 黨 , 其 實 都 有 類 似 idea , 就 係 覺 得 整 個 政 治 係 一 個 包 裝 , 你 講 乜 人 民 就 信 乜 , 覺 得 人 民 係 白 癡 。 我 覺 得 今 次 民 進 黨 失 敗 , 係 冇 好 誠 懇 咁 面 對 現 實 , 好 多 時 用 口 號 , 用 包 裝 , 諗 住 咁 樣 就 可 以 到 人 民 信 心 , 今 次 選 舉 證 明 , 無 論 用 悲 情 牌 好 、 用 「 一 中 」 又 好 、 用 中 共 霸 權 恐 嚇 , 甚 至 用 西 藏 恐 嚇 又 好 , 都 冇 用 , 因 為 人 民 眼 光 係 雪 亮 。 昨 日 高 雄 市 市 長 陳 菊 話 : 我 輸 唔 係 政 績 問 題 , 而 係 包 裝 失 敗 。 一 個 咁 黨 ( 民 進 黨 ) , 輸 仲 係 咁 講 , 完 全 冇 反 省 , 咁 有 乜 理 由 唔 失 敗 ?


zoom

楊 : 你 估 計 馬 英 九 當 選 之 後 , 係 咪 好 快 有 三 通 ?

黎 : 馬 英 九 當 選 , 三 通 就 好 快 , 因 為 台 灣 人 民 共 識 係 三 通 對 經 濟 有 好 處 。 最 重 要 係 中 共 亦 好 需 要 與 台 灣 三 通 , 透 過 與 台 灣 三 通 , 將 台 灣 ( 政 治 上 ) 拉 到 佢 邊 , 雖 然 我 覺 得 呢 樣 係 冇 可 能 。 台 灣 同 大 陸 可 以 響 市 場 上 連 接 , 甚 至 統 一 , 文 化 、 社 會 上 可 以 有 好 密 切 關 係 , 但 在 政 治 方 面 , 係 冇 可 能 統 一 , 因 為 台 灣 民 主 係 在 二 千 三 百 萬 人 民 手 上 , 唔 可 能 同 大 陸 有 政 治 上 任 何 聯 合 、 統 一 可 能 性 。 除 非 大 陸 將 來 係 有 民 主 , 之 後 可 能 性 就 唔 知 !

楊 : 有 讀 者 問 , 兩 岸 共 同 市 場 成 真 , 台 灣 經 濟 數 越 多 同 時 , 政 治 上 失 去 籌 碼 會 否 亦 越 多 ?

黎 : 我 覺 得 政 治 同 市 場 應 該 分 開 ! 冇 人 可 以 侵 犯 台 灣 民 主 政 治 !

楊 : 又 有 讀 者 問 , 你 覺 得 馬 英 九 會 唔 會 出 賣 台 灣 人 利 益 呢 ?

黎 : 馬 英 九 想 出 賣 台 灣 人 利 益 都 出 賣 唔 到 , 呢 個 係 民 主 社 會 , 你 點 出 賣 ? 你 家 將 個 民 主 政 制 稍 為 郁 都 落 台 啦 ! 一 千 萬 人 上 街 去 隊 你 啦 !

楊 : 泛 藍 陣 營 控 制 立 法 院 四 分 之 三 , 又 有 人 擔 心 國 民 黨 會 一 黨 獨 大 , 你 點 睇 ?

黎 : 呢 個 係 民 主 政 制 , 冇 人 可 以 專 制 。 一 黨 獨 大 係 事 實 , 但 國 民 黨 經 過 下 台 訓 , 我 相 信 呢 次 佢 會 學 懂 謙 卑 , 唔 敢 亂

楊 : 單 憑 馬 英 九 一 個 人 力 量 , 你 覺 得 可 唔 可 以 徹 底 改 革 國 民 黨 ?

黎 : 今 次 係 馬 英 九 贏 , 唔 係 國 民 黨 贏 。 馬 英 九 本 身 本 土 化 成 功 ! 第 一 , 佢 去 南 部 好 多 個 月 , 佢 盡 量 唔 使 深 藍 捧 場 , 你 睇 唔 到 連 戰 出 , 冇 人 夠 膽 提 統 一 , 甚 至 乎 終 極 統 一 ( 也 不 提 ) , 避 開 晒 同 大 陸 關 係 議 題 , 同 時 佢 亦 講 好 多 本 土 意 識 形 態 。 第 二 , 阿 扁 八 年 咁 差 咁 爛 一 個 管 治 , 真 係 差 唔 多 邊 個 選 都 可 以 贏 。 第 三 , 今 次 民 進 黨 仍 然 係 用 一 貫 手 段 , 用 恐 嚇 、 用 悲 情 , 呢 樣 人 民 已 經 唔 再 相 信 ! 佢 政 圈 見 得 太 多 壞 人 , 好 渴 望 有 個 好 人 , 而 馬 英 九 , 你 可 以 質 疑 佢 能 力 , 但 係 冇 人 敢 話 佢 唔 係 一 個 好 人 。

楊 : 民 進 黨 大 敗 , 你 估 佢 要 幾 耐 先 可 以 由 激 情 「 革 命 黨 」 成 功 轉 型 為 一 個 務 實 執 政 黨 ?


zoom

黎 : 民 進 黨 要 好 誠 懇 咁 面 對 現 實 , 坦 白 面 對 自 己 失 敗 去 檢 討 。 第 二 , 民 進 黨 最 大 問 題 就 係 佢 利 用 族 群 仇 恨 去 「 愛 台 灣 」 , 如 果 唔 將 呢 個 仇 恨 剔 除 , 佢 係 冇 辦 法 好 清 醒 咁 去 思 考 問 題 , 就 冇 辦 法 好 成 熟 咁 去 反 省 。 民 進 黨 本 身 要 搞 好 心 態 , 將 仇 恨 剔 除 , 面 對 事 實 , 先 有 改 革 可 能 。 我 覺 得 民 進 黨 係 可 以 做 到 。

高 : 總 結 今 次 台 灣 大 選 , 北 京 、 香 港 , 以 至 特 首 曾 蔭 權 可 以 學 到 乜 ?

黎 : 要 面 對 人 民 ! 有 民 主 , 人 民 先 有 希 望 ! 台 灣 這 個 地 方 係 好 dynamic ( 有 活 力 ) , 佢 對 民 主 種 擁 護 , 種 激 情 , 就 算 曾 蔭 權 睇 到 都 會 感 動 ! 胡 錦 濤 睇 到 都 會 感 動 !

楊 : 台 灣 已 經 完 成 兩 次 政 黨 輪 替 , 但 係 香 港 就 仲 未 有 民 主 , 究 竟 邊 方 面 香 港 最 需 要 向 台 灣 學 習 ?

黎 : 最 需 要 學 習 就 係 台 灣 人 對 民 主 激 情 , 呢 個 係 最 重 要 。 家 香 港 人 對 民 主 本 身 唔 係 咁 睇 好 , 所 以 有 種 冷 感 。 台 灣 人 對 民 主 激 情 , 種 人 民 力 量 係 一 個 好 大 推 動 民 主 力 量 ! 呢 樣 係 最 要 學 , 作 為 一 個 香 港 人 , 我 係 好 羨 慕 , 同 時 我 係 好 激 動 , 亦 好 感 動 。

楊 : 點 樣 先 可 以 激 起 香 港 人 政 治 激 情 ?

黎 : 睇 完 台 灣 大 選 , 相 信 會 有 ( 正 面 ) 影 響 ! 香 港 民 主 派 應 盡 量 去 爭 取 , 使 到 更 多 人 相 信 民 主 可 能 性 係 越 大 , 佢 對 民 主 關 心 就 會 越 大 ; 關 心 越 大 , 激 情 就 越 大 。 如 果 人 覺 得 民 主 可 能 性 仲 係 好 遙 遠 , 佢 就 冇 呢 個 關 心 , 覺 得 不 如 諗 聽 日 有 乜 錢 好 賺 。 多 人 去 爭 取 民 主 , 就 會 有 多 市 民 關 心 民 主 , 個 激 情 就 越 大 , 我 得 到 民 主 可 能 性 就 越 大 。

( 黎 智 英 先 生 在 網 上 直 播 節 目 後 表 示 , 對 在 直 播 節 目 中 部 份 較 激 情 的 字 眼 , 可 能 引 起 部 份 人 士 不 安 表 示 抱 歉 。 )

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s