阻 建 灣 仔 繞 道 為 「 保 育 」 ?

 

 

保 護 海 港 協 會 以 技 術 性 法 律 條 文 , 迫 使 政 府 停 建 中 環 灣 仔 繞 道 , 成 功 「 保 育 」 維 港 , 但 好 多 市 民 就 覺 得 冇 保 育 到 佢 … …
主 持 : 楊 卓 華

1


zoom

楊 : 保 護 海 港 協 會 贏 , 係 因 為 法 官 都 認 為 「 臨 時 填 海 」 亦 算 係 填 海 , 所 以 判 政 府 違 反 《 保 護 海 港 條 例 》 。

 

 

 

 

 

 


zoom

 

2


zoom

楊 : 其 實 整 件 事 家 已 鑽 到 技 術 性 法 律 定 義 之 上 , 好 似 已 經 同 「 保 育 」 冇 乜 關 係 … …

 

 

 

 

 

 

楊 : 停 建 繞 道 , 上 班 族 多 時 間 浪 費 塞 車 之 上 , 變 相 就 會 少 時 間 陪 伴 家 人 、 育 子 女 , 似 乎 係 完 全 唔 符 合 「 保 育 」 原 則 。

3


zoom

楊 : 但 塞 車 其 實 係 咪 更 唔 環 保 呢 ?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

吳 永 輝 : 以 2006 年 數 字 講 , 告 士 打 道 入 紅 磡 隧 道 每 日 大 約 有 17 萬 架 車 。

Victor : 我 唔 係 太 鍾 意 保 護 海 港 協 會 , 其 實 幾 年 前 政 府 原 本 ( 中 環 灣 仔 繞 道 ) 規 劃 , 係 建 興 一 條 天 橋 加 一 個 海 心 公 園 , 呢 個 建 議 本 來 係 相 當 好 , 市 民 可 以 欣 賞 到 維 港 咁 靚 海 岸 線 … …

廣告

2 responses to “阻 建 灣 仔 繞 道 為 「 保 育 」 ?

  1. 其實保護海港人士的擔憂主要是擔心填海以後,土地會用作商業發展,到時候產生了新的交通需求,繞道又會再一次飽和,難道真的要填到對面海嗎?

    沒錯,政府的"海心公園,海濱長廊"規劃的確很"正",但是以特區政府的一貫作風,這些規劃在地產商的壓力下隨時也可以改,而所謂"臨時填海",也不能保證到時會全部還原.為了不給政府機會填海後賣地起高樓,法例便要求儘量少填海.

  2. 飛蚊導彈, 有否留意"保護海港"價值觀的來源和基礎?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s