嫁 唔 出 危 機 處 理

包 括 官 方 《 新 華 網 》 在 內  多 個 內 地 新 聞 網 站 , 近 日 都 轉 載 一 篇 有 關 單 身 香 港 女 性 悲 情  文 章 , 不 但 指 幸 福  單 身 香 港 女 性 不 足 一 半 , 又 話 涉 及 單 身 香 港 女 性  兇 案 比 率 特 別 高 , 講 到 事 態 好 嚴 重 咁 , 香 港 女 性 嫁 唔 出 所 觸 發  危 機 , 似 乎 已 引 起 祖 國 極 大 關 注 。

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝   孫 柏 文

1

楊 : 由 統 計 處  數 字 睇 , 單 身 香 港 女 性  數 字 上 升 緊 , 以 簡 單 供 求 而 言 , 港 女 嫁 唔 出  機 會 係 越 來 越 大 。


zoom

高 : 嫁 唔 出 可 能 會 引 發 一 連 串 風 險 , 外 國 有 數 字 就 指 , 單 身 女 性  自 殺 率 係 特 別 高 … …


zoom

孫 : 除 對 個 人  挑 戰 之 外 , 由 於  家 港 男  選 擇 太 多 , 所 以 往 往 可 能 一 腳 踏 兩 船 , 結  婚  又 可 能 會 搵 第 二 個 , 所 以 亦 令 一 夫 一 妻 制  家 庭 組 織 開 始 面 臨 挑 戰 。

2

嘉 賓 袁 彌 明 : 女 人  天 性 就 係 揀 一  優 質  男 人 。 優 質 通 常 係 指 有 錢 、 有 才 幹 , 唔 會 話 成 日 病 , 女 人  角 度 就 係 , 同 佢 生 個 仔 , 聰 明 同 健 康  機 會 都 會 大  。

高 : 問 題 係  家 香 港 女 性 越 來 越 難 嫁 得 出 , 特 別 係 四 字 頭 歲 數  女 性 , 統 計 數 據 顯 示 佢  搵 差 唔 多 年 紀  伴 侶 , 係 特 別 困 難


zoom

 

3


zoom

袁 : 再 加 上 外 地  男 仔 亦 好 少 揀 香 港 女 仔 , 可 能 佢  覺 得 香 港 女 仔 麻 煩 啦 。

楊 : 咁 係 咪 應 該  移 民 政 策 上 做   , 輸 入 更 多 優 質 適 婚 男 性 , 又 或 者  大 陸 輸 入 多  壯 丁 ?


zoom

 


zoom

孫 : 但 香 港 女 性  收 入 亦 越  越 高 , 所 以 一 定 會 務 實 咁 搵 番 一  有 經 濟 能 力  男 人 , 你 話 壯 丁 大 陸 大 把 , 但 落 到  港 女 一 樣 係 唔 要  ! 所 以 唔 係 話 政 府 去 揀 , 而 係 撮 合 多  香 港 女 性 接 觸 外 地 男 性  機 會 , 有 咁  機 會 之 後 , 愛 呢 樣  就 會 慢 慢 衍 生 出  !

廣告

2 responses to “嫁 唔 出 危 機 處 理

  1. 甚麼是優質男性, 甚麼是劣質男性, 女性不是想找一個對自己好的, 了解自己的人作為 結婚對象嗎?

    為什麼她們不檢討一下自己是不是也很優質呢?

    而選擇伴侶的出發點是不是很有問題呢?
    1) 有錢, 有才幹的定義是甚麼呢?
    2) 我相信健唔健康都不是一個人可以完全控制, 如果個男性身體唔好, 係唔係代表佢唔可以結婚呢?

    如果不停地比較 的話, 相信過了適婚年齡也找不到伴侶也是合理的!

    相信很多達不到優質指標的男性, 也不是完全不可選擇的, 只是女性的要求過高才會出現香港這個現象!

  2. 香港女人有公主病 男人就有王子病

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s