圍 家 樂 福 就 係 愛 國 ?

源 於 古 希 臘 奧 運 聖 火 法 國 「 受 辱 」 , 中 國 憤 青 於 是 就 走 去 圍 堵 主 要 出 售 中 國 製 造 貨 品 法 資 家 樂 福 超 市 , 咁 古 怪 「 愛 國 情 操 」 , 只 會 加 深 某 外 國 人 心 目 中 「 中 國 暴 民 」 偏 見 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝

1


zoom


zoom

2


zoom

孫 : 問 題 就 係 如 果 呢 類 自 發 性 示 威 行 動 升 級 之 後 , 就 會 俾 人 覺 得 : 原 來 唔 係 淨 係 中 國 政 府 反 外 國 , 連 中 國 人 都 反 外 國 , 結 果 就 好 似 藍 衣 衞 士 一 樣 , 丟 晒 中 國 人 架 。 點 解 我 咁 在 乎 外 國 人 點 諗 ? 因 為 我 係 一 個 真 正 愛 國 者 , 中 國 要 大 國 崛 起 , 最 需 要 係 原 材 料 , 但 中 海 油 就 嘗 試 過 出 一 個 高 溢 價 去 收 購 美 國 石 油 公 司 Unocal , 結 果 都 係 買 唔 到 , 原 因 就 係 好 多 外 國 人 對 中 國 印 象 差 。

3

Henry : 中 國 人 可 以 批 評 人 , 點 解 唔 可 以 聽 番 外 國 人 點 批 評 呢 ?


zoom


zoom

孫 : Cafferty 話 我 中 國 人 係 goons ( 暴 徒 ) , 你 話 佢 唔 , 絕 對 有 理 據 。 不 過 , 如 果 你 係 一 個 美 國 選 民 , 知 道 另 一 間 中 國 公 司 想 收 購 一 間 美 國 資 源 公 司 , 聽 完 Cafferty 說 話 之 後 , 你 會 唔 會 打 電 話 畀 國 會 議 員 要 佢 中 止 呢 個 交 易 呢 ? 當 你 ( 中 國 ) 每 一 次 圍 堵 家 樂 福 , 每 一 次 走 去 CNN 抗 議 Jack Cafferty 講 , 每 一 次 支 持 藍 衣 衞 士 保 護 聖 火 , 呢 個 ( 收 購 ) 溢 價 就 只 會 越 越 高 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s