《 一 百 萬 人 的 故 事 》 唔 夠 關 懷

一 向 《 志 雲 飯 局 》 同 名 人 飲 名 酒 、 食 法 國 鵝 肝 電 視 總 經 理 陳 志 雲 , 最 近 積 極 關 懷 貧 窮 。 可 能 係 怕 「 事 事 關 心 」 新 聞 部 都 仲 未 夠 關 懷 , 佢 率 領 無 旗 下 娛 樂 台 , 製 作 《 了 解 . 關 懷 . 一 百 萬 人 的 故 事 》 , 結 果 效 果 真 係 十 分 專 業 、 感 人 , 不 過 《 蘋 果 批 》 就 略 嫌 某 些 地 方 美 中 不 足 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝

/ detect to collaps div
try {
if (! netDrive.Setup.getRemark(“atnext", “loc_news", 2, ((NMI_artList_obj[0][“art_id"] == getUrlParam(“art_id"))?1:2), “Middle", “adShown")) {
document.getElementById(“AD_300X250_art").style.display = “none";
}
} catch (e) {}

1


zoom

陳 志 雲 :
「 就 算 佢 幾 努 力 , 都 會 遇 上 佢 唔 應 該 遇 上 壞 男 人 , 過 一 佢 唔 應 該 過 貧 窮 生 活 。 」

香 港 , 單 親 家 庭 苦 楚 , 佢 只 能 無 止 境 去 承 擔 。 」

「 佢 無 論 點 樣 努 力 , 都 唔 可 以 維 持 到 一 家 人 溫 飽 … … 唔 應 該 係 佢 出 現 問 題 , 唔 通 係 我 社 會 出 現 問 題 ? 」

「 本 來 細 路 仔 係 充 滿 幻 想 同 願 望 , 但 自 細 每 逢 有 要 求 , 都 只 會 失 落 話 , 久 而 久 之 , 小 朋 友 心 , 就 會 學 識 唔 好 要 求 、 唔 好 好 奇 。 」


zoom

zoom

zoom

《 一 百 萬 人 的 故 事 》 中 , 每 月 只 得 十 元 零 用 錢 的 男 孩 , 在 家 中 的 平 面 電 腦 螢 幕 面 前 , 向 明 星 劉 嘉 玲 細 說 生 活 故 事 。

「 阿 珍 誠 惶 誠 恐 咁 生 活 , 點 揀 ? 條 條 路 都 唔 通 … … 佢 兩 母 子 病 同 貧 窮 , 只 能 夠 一 直 維 持 落 去 。 」

2


zoom


zoom

讀 者 Ryan : 我 同 意 , 新 移 民 係 好 需 要 一 份 工 , 去 接 觸 社 會 , 更 加 適 應 本 地 生 活 … … 如 果 人 為 地 去 提 高 工 資 , 只 會 迫 老 闆 請 少 人 去 緊 縮 成 本 , 反 而 令 更 多 人 冇 工 做 、 仲 多 人 綜 援 … … 我 唔 係 新 移 民 , 但 我 中 五 畢 業 成 績 好 差 , 做 過 好 多 工 , 當 時 收 家 好 多 人 認 為 「 可 恥 工 資 」 , 但 有 工 作 經 驗 , 儲 錢 , 就 支 持 學 業 , 跟 住 先 搵 到 份 人 工 可 以 支 持 我 生 活 工 。


zoom


zoom

《 阿 信 的 故 事 》 講 述 年 紀 小 小 阿 信 , 點 樣 孤 立 無 援 之 下 掙 扎 向 上 , 最 後 成 功 創 立 百 貨 企 業 。 此 劇 八 十 年 代 曾 瘋 魔 香 港 , 能 唔 能 夠 將 《 阿 信 》 精 神 由 「 集 體 回 憶 」 化 成 自 力 更 生 原 動 力 , 就 要 睇 無 啦 !

延伸閱讀
一百萬人的故事與阿信的故事

一百萬人的標籤

Advertisements

One response to “《 一 百 萬 人 的 故 事 》 唔 夠 關 懷

  1. 從來不知道有這樣的節目,周三開始看了數集。老實說,大概由於節目由娛樂台製作,可觀性半點不壞,不經深思的話,完全會同意「原來」香港政府真的忽視了香港五份一人口。

    公平點說,其中一集說一個貧窮小童(儘管他家有LCD MON),如何樂天知命,如何一早起床溫習,以避免晚上開燈用多了電,《一》其實不是沒有帶出「成功靠苦幹」的訊息。

    但《一》最大的問題,是找來一眾影帝影后,探訪每一個case時,都例牌做出「嘩原來有人慘到咁」、「嘩呢d生活係咪人過架」的表情(眾嘉賓只有陳奕迅較為真摰),正正就帶出了一個訊息:「香港人要可憐窮人。」是的,節目中主角日子過得苦,但他們需要的,到底是不是影帝來悲天憫人?還是,他們需要的是一些尊嚴、甚至一個脫貧的機會?當看到節目VO說小孩執紙皮時碰到朋友也不會不好意思,其實就在暗示,貧窮但自力更生「應該」被歧視;一百萬人的故事,說穿了,就是告訴香港人,社會上有一百萬人應該被歧視、被可憐。令本來堅信自己雙手可以改善生活的人,也忽然以為,自己正承受周遭歧視貧窮的目光。

    的確,沒人會否認,貧窮是一個必須正視的問題;但我們要做的,可不是一邊高呼幫助窮人,一邊去摧毀向上爬的社會階梯(例如倡議設立最低工資)。陳志雲先生在節目中不斷說唸中學要上興趣班,開支大了,小孩機會便少了,但細心想想,我們現存的教育制度,是不是便會令上述樂天小孩機會消亡呢?令機會漸漸消亡的,到底是誰?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s