明 知 惡 法 仲 「 聊 備 一 格 」 ?

政 府 推 反 競 爭 惡 法 , 有 評 論 雖 然 指 法 例 浪 費 人 力 物 力 , 但 同 時 就 認 為 呢 個 係 「 世 界 潮 流 」 , 唔 可 以 置 若 罔 聞 , 所 以 政 府 只 能 「 聊 備 一 格 」 ! 問 題 係 假 若 呢 條 用 字 含 糊 法 例 一 旦 通 過 , 官 僚 將 坐 擁 無 限 大 酌 情 執 法 權 , 到 時 你 估 真 係 會 「 聊 備 一 格 」 咁 簡 單 ?

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝

1


zoom


zoom

2


zoom


zoom

凌 : 雖 然 ( 競 爭 法 建 議 ) 話 唔 係 點 規 管 「 縱 向 協 議 」 , 但 係 又 指 明 如 果 協 議 其 中 一 方 有 「 強 大 市 場 力 量 」 就 可 能 會 管 , 總 之 就 非 常 含 糊 。

3


zoom


zoom

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s