消 委 會 知 唔 知 自 己 做 緊 乜 ?

如 果 有 個 人 每 隔 兩 個 星 期 都 同 你 講 : 「 原 來 阿 媽 係 女 人 」 , 你 可 能 只 會 覺 得 佢 精 神 有 問 題 , 然 後 就 唔 鬼 理 佢 ; 但 如 果 佢 原 來 每 年 緊 你 六 千 幾 萬 , 然 後 就 講 埋 , 咁 你 就 再 唔 可 以 坐 視 不 理 。 最 近 開 始 每 兩 個 星 期 扮 演 一 次 「 格 價 王 」 消 委 會 , 正 正 就 係 咁 樣 一 回 事 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝

1


zoom


zoom


zoom

2

王 : 消 委 會 一 年 人 工 開 支 係 五 千 二 百 萬 , 佢 有 一 百 二 十 七 個 員 工 , 平 均 每 個 員 工 年 薪 四 十 幾 萬 。 試 諗 , 每 個 員 工 月 薪 平 均 大 概 三 萬 幾 , 高 層 當 然 唔 止 呢 個 數 啦 , 你 都 要 去 證 明 自 己 存 在 價 值 ! 就 算 要 我 做 係 「 阿 媽 係 女 人 」 都 要 做 。 特 別 係 家 高 通 脹 , 市 民 都 好 辛 苦 , 難 保 消 委 會 係 想 做 到 好 似 打 大 商 戶 咁 , 去 取 悅 市 民 … … 問 題 係 , 以 前 超 市 有 一 段 時 間 賣 豬 肉 賣 得 好 平 , 消 委 會 就 暗 示 係 「 掠 奪 性 定 價 」 , 頂 死 人 ; 家 佢 賣 得 貴 , 又 暗 示 佢 「 牟 取 暴 利 」 。


zoom

zoom

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s