毛 主 席 有 野 講 ﹗

對 於 港 大 女 生 陳 巧 文 被 憤 青 圍 攻 、 藍 衣 衞 士 海 外 傳 聖 火 受 辱 , 以 至 一 堆 明 星 再 加 關 懷 《 一 百 萬 人 的 故 事 》 , 毛 主 席 通 通 睇 唔 過 眼 , 有 要 同 大 家 講 。 不 過 講 緊 唔 係 已 故 「 偉 大 舵 手 」 毛 澤 東 , 而 係 現 任 公 民 黨 九 龍 西 支 部 主 席 兼 資 深 傳 媒 人 毛 孟 靜 。

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝

1


zoom

毛 孟 靜 : Andy Warhol 曾 講 過 , 每 個 人 都 可 以 出 名 十 五 分 鐘 , 但 我 唔 會 話 佢 係 博 出 位 。 香 港 家 政 治 正 確 氣 氛 下 , 要 做 一 違 反 「 愛 國 準 則 」 事 情 ─ ─ 例 如 舉 雪 山 獅 子 旗 ─ ─ 係 需 要 勇 氣 … … 不 過 事 件 反 映 香 港 呢 頂 「 愛 國 帽 子 」 真 係 已 經 大 到 頂 唔 住 , 總 之 「 愛 國 」 就 係 政 治 正 確 。


zoom

毛 : 愛 係 覺 得 佢 勇 敢 … … 而 恨 佢 , 我 懷 疑 係 妒 忌 , 話 佢 衫 又 露 背 、 又 露 臍 , 「 非 中 國 式 地 不 雅 」 , 懶 鬼 妹 咁 。 當 日 所 有 外 國 記 者 係 咁 哄 住 佢 , 佢 有 問 必 答 。 可 以 想 像 , 如 果 呢 個 女 仔 唔 係 大 學 生 , 面 貌 唔 係 咁 討 好 , 衣 唔 係 比 較 潮 , 英 語 唔 係 咁 流 利 , 你 話 外 國 記 者 會 唔 會 淨 係 訪 問 佢 ?

2


zoom

毛 : 我 最 先 聽 到 「 憤 青 」 係 由 我 朋 友 林 和 立 , 佢 用 英 文 拼 音 fun ching … … 我 第 一 個 聯 想 就 係 五 四 運 動 。


zoom

毛 : 五 四 時 候 年 輕 人 提 出 係 德 先 生 ( 民 主 ) 同 賽 先 生 ( 科 學 ) , 真 係 為 國 家 好 ; 但 係 , 就 真 係 純 粹 係 以 情 代 理 。

3


zoom

毛 : 我 唔 會 咁 講 。 如 果 你 係 被 千 挑 萬 選 出 , 你 點 可 能 唔 全 心 全 意 咁 去 保 衞 個 聖 火 ? They are just getting their job done 。 至 於 組 織 ( 衞 士 ) 人 , 呢 個 係 「 愛 國 」 行 為 。 整 個 中 華 民 族 圖 騰 行 到 出 去 , 你 點 可 以 唔 做 足 ?


zoom

毛 : 柏 楊 話 過 , 中 國 人 有 乜 特 色 ? 髒 、 亂 、 醜 。 咁 家 已 經 咁 有 組 織 , 已 經 過 得 去 啦 !

4


zoom

毛 : 真 正 新 聞 部 製 作 係 一 板 一 眼 , 你 講 完 賺 人 熱 淚 故 事 , 就 要 講 番 轉 頭 , 家 窮 就 不 能 滅 , 只 能 夠 扶 , 然 後 就 講 番 窮 因 由 … … 但 佢 呢 擺 明 係 娛 樂 台 , 娛 樂 成 份 重 , 係 咪 一 件 壞 事 呢 ? 又 唔 一 定 , 因 為 有 明 星 效 應 , 多 人 睇 , 個 關 注 度 係 大 , 但 始 終 唔 係 新 聞 部 製 作 , 我 都 覺 得 個 節 目 係 一 面 倒 : 淨 係 靠 賺 人 熱 淚 … … 總 之 就 係 令 你 關 懷


zoom

毛 : 我 諗 , 第 一 個 可 能 性 係 唔 夠 人 力 物 力 ; 其 二 就 係 因 為 有 明 星 , 擺 明 係 有 種 娛 樂 成 份 , 新 聞 部 唔 係 太 適 合 … …

廣告

One response to “毛 主 席 有 野 講 ﹗

  1. 引用通告: Links: 2008-05-22 « ideas Revolutionary

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s