馬 總 統 撐 正 字 夠 堅

上 任 做 台 灣 總 統 馬 英 九 , 上 星 期 一 個 會 議 表 示 , 鼓 勵 台 灣 旅 遊 業 界 盡 量 使 用 正 體 字 , 要 「 讓 他 們 ( 大 陸 觀 光 客 ) 去 適 應 我 們 , 不 是 我 們 去 適 應 他 。 」 馬 總 統 上 任 後 , 堅 持 保 護 正 體 字 。 面 對 中 國 經 濟 力 量 , 都 難 得 地 有 咁 堅 持 , 睇 正 體 字 可 見 將 來 , 都 唔 會 成 為 「 文 化 遺 產 」 … …

主 持 : 高 明 輝

1


zoom


zoom

彭 : 最 低 能 , 就 係 後 面 個 後 , 寫 皇 后 個 后 ; 包 個 , 寫 塊 面 個 面 , 呢 笑 話 就 成 日 出 現 。 面 個 , 簡 體 字 係 寫 里 字 , 有 個 大 陸 表 叔 , 佢 就 好 似 對 我 漢 字 或 者 繁 體 字 好 有 咁 , 佢 就 寫 封 信 , 寄 去 「 戲 院 里 」 , 佢 就 寫 「 寄 戲 院 」 。 好 似 呢 笑 話 就 好 多 , 點 解 一 個 地 方 , 只 係 一 個 文 字 , 就 搞 到 咁 混 亂 呢 ?


zoom

2


zoom

彭 : 文 化 , 係 應 該 畀 個 社 會 慢 慢 積 累 返 , 你 唔 可 以 一 個 人 用 暴 君 式 行 為 , 去 將 個 文 化 打 殘 或 者 摧 毀 … … 應 該 係 畀 人 民 去 帶 動 個 文 化 轉 變 , 而 唔 係 某 政 治 人 , 用 佢 手 段 , 去 迫 令 人 民 , 將 個 文 化 扭 曲 , 或 者 將 文 化 逆 轉 … … 鄧 小 平 都 講 , 就 係 所 有 領 導 人 , 出 題 字 簽 名 , 都 必 然 寫 番 繁 體 正 字 。 點 解 佢 都 要 咁 講 呢 ? 佢 都 明 白 到 , 若 果 一 下 子 全 盤 撐 呢 簡 體 字 , 中 國 文 化 就 會 死 亡 , 甚 至 乎 係 一 種 國 寶 殲 滅 。


zoom

彭 : 舊 年 年 底 時 候 , 有 個 傳 言 就 話 一 定 要 用 簡 體 字 , 要 殲 滅 或 者 唔 准 用 繁 體 字 。 馬 英 九 當 時 就 企 出 講 , 我 一 定 要 堅 持 , 採 用 正 體 字 。 若 果 佢 今 日 可 以 企 得 咁 硬 , 我 覺 得 佢 好 堅 喎 !

廣告

2 responses to “馬 總 統 撐 正 字 夠 堅

  1. 支持堅持正體字。

  2. 全知全能的正義VC上帝啊!請你帶領我們,鬥死鬥臭爛果寫手。我們都是無知的羊,讓我們將生命中所有決定,交給像全知全能的正義VC上帝,免受爛果魔鬼的引誘。願全知全能的正義VC上帝永遠與我們同在,也與我們的心靈同在,阿門。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s