林 夕 與 「 八 萬 五 」 學 生 對 話 : 擺 脫 model answer 先 有 創 意

三 個 小 學 生 一 句 「 八 萬 五 政 策 」 , 點 解 吸 引 到 填 詞 人 林 夕 注 意 ? 因 為 香 港 現 時 急 劇 「 新 加 坡 化 」 形 勢 下 , 敢 於 公 開 咁 政 治 不 正 確 而 又 一 語 中 的 人 , 實 在 唔 多 … …

主 持 : 楊 卓 華


zoom

林 夕 : 香 港 要 成 為 成 熟 公 民 社 會 , 最 重 要 係 對 社 會 各 種 問 題 都 有 認 識 … … 我 見 過 好 多 七 、 八 十 年 代 之 後 ( 出 生 ) 一 代 , 傾 開 偈 , 唔 好 講 陳 德 霖 , 連 任 志 剛 都 唔 知 , 我 就 覺 得 如 果 對 呢 完 全 唔 關 心 , 有 朝 一 日 全 面 選 普 , 你 又 憑 乜 去 選 呢 ? 但 睇 見 呢 三 個 小 學 生 , 唔 只 識 「 八 萬 五 」 , 答 得 仲 好 高 明 同 好 玄 , 對 新 一 代 重 新 燃 點 起 一 希 望 。


zoom

2


zoom

陳 樂 晉 : 係 因 為 董 建 華 先 生 之 後 態 度 … … 我 記 得 爸 爸 、 媽 媽 都 有 講 過 , 因 為 陣 時 都 好 大 件 事 , 最 激 動 人 心 就 係 , 董 建 華 先 生 有 逃 避 現 實 。


zoom

林 夕 : 通 識 問 題 都 有 model answer , 我 覺 得 通 識 育 最 重 要 係 訓 練 學 生 獨 立 思 考 , 首 先 要 打 破 框 框 , 冇 任 何 一 個 model , 你 先 可 以 考 驗 到 一 個 人 , 佢 認 識 問 題 有 幾 多 , 同 認 知 境 界 有 幾 高 … … 你 難 得 之 處 就 係 有 獨 立 思 考 , 唔 需 要 相 信 model answer 。

3


zoom


zoom

林 夕 : 譬 如 通 過 條 例 ( 《 種 族 歧 視 條 例 》 ) , 就 會 影 響 電 影 創 意 … … 有 好 多 , 好 似 好 聽 , 太 多 人 好 為 人 師 , 要 指 導 人 「 健 康 」 , 一 定 要 點 樣 走 , 令 到 香 港 失 去 創 意 , 仲 點 可 以 窮 談 「 創 意 之 都 」 ?

陳 樂 晉 : 我 覺 得 家 唔 會 再 有 人 咁 填 詞 , 歌 詞 都 係 集 中 愛 情 、 失 戀 … …

鄭 皓 澄 : 我 覺 得 都 好 少 啦 … …

劉 家 希 : 其 實 應 該 冇 乜 所 謂 , 始 終 作 乜 詞 , 應 該 由 你 自 己 去 諗 。


zoom

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s