盡 情 民 粹 的 種 族 歧 視 法

上 星 期 , 立 法 會 議 員 一 致 支 持 通 過 《 種 族 歧 視 條 例 》 。 議 員 覺 得 , 立 法 禁 止 市 民 講 「 鬼 佬 」 、 「 阿 差 」 、 「 賓 賓 」 等 稱 呼 , 就 係 體 現 「 種 族 和 諧 」 。 對 於 咁 反 智 思 維 , 一 向 反 對 民 粹 林 夕 , 自 然 欲 罷 不 能 、 有 話 要 講 … …


zoom

嘉 賓 主 持   林 夕


zoom

主 持   楊 卓 華

1


zoom

林 : ( 《 歧 視 法 》 ) 立 意 雖 善 , 但 我 都 係 要 計 番 個 執 行 可 能 性 , 同 執 行 成 本 。 ( 推 動 《 歧 視 法 》 ) 公 民 黨 最 落 力 , 雖 然 我 唔 能 夠 從 懷 疑 論 , 就 指 從 此 會 增 加 各 行 業 訴 訟 ( 成 本 ) … …

2


zoom

林 : 最 大 問 題 係 , 公 義 始 終 唔 係 掛 口 上 邊 。 尊 唔 尊 重 人 , 有 冇 歧 視 , 其 實 係 講 個 心 。 譬 如 我 有 一 套 電 影 , 講 一 個 印 巴 籍 人 士 同 另 一 個 親 愛 的 「 賓 賓 」 談 情 , 家 ( 《 歧 視 法 》 ) 話 , 如 果 當 事 人 覺 得 冇 冒 犯 就 冇 問 題 , 但 如 果 將 來 ( 和 有 關 演 員 ) 反 面 , 佢 就 可 以 指 我 當 時 「 語 氣 」 其 實 係 「 冒 犯 性 」 , 但 語 氣 呢 樣 又 可 以 點 判 斷 ?

3


zoom

林 : 其 實 尊 重 其 他 種 族 係 一 種 公 民 育 , 應 該 由 每 個 人 育 做 起 , 由 學 校 去 做 起 … … ( 尊 重 抑 或 歧 視 ) , 係 擺 個 心 度 , 就 算 家 社 會 「 好 文 明 」 , 叫 工 人 、 傭 人 做 「 家 務 助 理 」 , 但 最 重 要 係 , 你 心 入 邊 係 咪 真 係 睇 得 起 人 ? 你 畀 佢 間 工 人 房 , 係 咪 一 樣 細 到 好 似 難 民 營 帳 篷 咁 ? 你 可 以 好 政 治 正 確 咁 , 稱 呼 對 方 為 「 印 巴 籍 gentleman 」 , 但 同 時 個 心 入 邊 諗 : 「 你 唔 好 同 我 個 女 拍 拖 呀 , 阿 差 ! 」 試 問 咁 又 有 乜 意 思 ?


zoom

林 : 你 ( 政 客 ) 以 為 香 港 社 會 不 斷 走 向 新 加 坡 化 , 不 斷 立 法 、 立 法 、 再 立 法 , 就 能 夠 人 與 人 之 間 , 和 平 和 諧 , 眾 生 平 等 ? 點 解 個 社 會 會 變 成 咁 ?

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s