戳 破 競 爭 法 的 神 話

政 府 話 , 《 競 爭 法 》 可 以 促 進 競 爭 , 打 擊 奸 商 , 維 護 自 由 , 對 抗 通 脹 , 惠 及 消 費 者 … … 以 上 一 連 串 《 競 爭 法 》 神 話 , 最 近 一 個 論 壇 入 面 , 被 各 路 人 馬 一 一 戳 破 。
主 持 : 楊 卓 華 、 高 明 輝

1


zoom

中 原 集 團 主 席 施 永 青 :
競 爭 法 源 起 陳 坤 耀 做 消 委 會 時 期 , 佢 做 一 個 地 產 商 有 冇 壟 斷 ( 調 查 ) 。 我 呢 行 , 完 全 睇 唔 到 地 產 商 有 串 謀 、 壟 斷 情 況 , 但 佢 結 論 係 有 壟 斷 。 其 實 香 港 地 產 商 競 爭 好 劇 烈 , 新 鴻 基 幾 時 開 盤 , 幾 大 都 唔 會 畀 長 江 知 … … 家 之 所 以 要 搞 《 競 爭 法 》 , 好 大 程 度 我 覺 得 係 因 為 有 政 客 要 向 市 民 話 ﹕ 「 我 係 為 人 民 爭 取 利 益 」 … …


zoom

城 大 副 授 曾 淵 滄 :
其 實 政 府 有 冇 調 查 過 最 新 引 入 《 競 爭 法 》 新 加 坡 ? 知 唔 知 新 加 坡 有 《 競 爭 法 》 之 後 , 捉 幾 多 隻 老 虎 ?


zoom

商 務 及 經 濟 發 展 局 副 秘 書 長 黎 蕙 明 :
新 加 坡 立 法 都 係 兩 三 年 , 我 有 同 佢 交 流 過 , 佢 都 話 立 例 初 期 做 緊 好 多 育 或 者 宣 傳 工 作 , 但 暫 時 我 都 睇 唔 到 新 加 坡 有 好 多 大 case 。


zoom

曾 淵 滄 :
實 際 上 係 冇 , 係 零 … … , 但 新 加 坡 個 ( 公 平 競 爭 委 員 會 ) office 好 細 , 使 唔 到 好 多 錢 , 但 香 港 係 一 個 一 年 三 千 萬 機 構 , 再 加 埋 遲 消 費 者 委 員 會 又 話 要 幫 邊 個 出 頭 , 主 動 走 去 告 人 , 可 能 咁 又 使 多 三 千 萬 呢 … … 如 果 得 個 桔 , 咁 好 多 市 民 好 大 期 望 就 變 成 失 望 。 家 好 多 市 民 以 為 有 競 爭 法 , 超 級 市 場 會 執 笠 , 士 多 ( 圖 ) 會 真 係 復 興 。 ( 如 果 ) 士 多 唔 復 興 , 到 時 特 區 政 府 唔 知 點 算 !

2


zoom

《 信 報 》 總 編 輯 陳 景 祥 :
最 多 壟 斷 , 其 實 只 有 兩 個 , 一 個 係 政 府 , 第 二 個 就 係 公 營 事 業 。 但 我 睇 到 《 競 爭 法 》 , 兩 樣 都 豁 免 … … 新 加 坡 列 成 個 清 單 所 有 都 豁 免 , 最 後 剩 番 唔 係 小 販 , 就 係 濕 濕 碎 碎 , 咁 你 仲 查 做 乜 家 呢 度 ( 香 港 ) 都 係 , 你 豁 免 晒 我 都 唔 知 有 乜 可 以 做 ?


zoom

獅 子 山 學 會 創 辦 人 李 兆 富 :
《 競 爭 法 》 所 牽 涉 compliance costs ( 監 管 成 本 ) , 並 唔 係 好 似 上 市 公 司 咁 「 春 秋 二 祭 」 出 兩 份 報 告 咁 簡 單 , 有 一 個 中 小 企 領 袖 同 我 講 , 最 緊 要 係 lost opportunity , 即 係 有 ( 中 小 企 ) 原 本 可 以 做 , 但 因 為 有 《 競 爭 法 》 而 唔 敢 去 做 機 會 成 本 。


zoom

專 欄 作 家 香 樹 輝 :
大 老 虎 就 真 係 冇 辦 法 打 倒 , 但 係 中 小 企 就 會 首 當 其 衝 , 學 施 老 闆 話 齋 , 當 有 ( 地 產 代 理 監 管 ) 條 例 之 後 , 就 得 番 中 原 同 美 聯 , 咁 會 令 到 報 紙 好 慘 , 我 以 前 做 《 星 島 日 報 》 總 經 理 陣 , 報 紙 好 多 地 產 公 司 賣 廣 告 , 但 家 打 開 份 報 紙 淨 係 得 中 原 同 美 聯 , 壓 住 報 紙 唔 敢 加 佢 廣 告 價 … …

施 永 青 :
市 場 講 自 由 競 爭 , 唔 係 講 公 平 競 爭 , 有 自 由 就 有 公 平 , 有 立 法 就 冇 公 平 , 因 為 有 立 法 就 妨 礙 自 由 。 Free fight 就 最 公 平 , 我 聽 過 潮 州 人 有 句 說 話 : 「 一 個 打 一 個 , 打 死 都 無 相 干 」 。 你 整 個 法 例 出 , 呢 樣 唔 得 , 樣 唔 得 , 仲 邊 有 公 平 ? 企 業 同 企 業 競 爭 就 係 free fight , 邊 個 有 本 事 咪 贏 , 你 ( 《 競 爭 法 》 ) 搵 個 人 ( 政 府 ) 做 架 樑 , 就 係 妨 礙 人 競 爭 !

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s