能 令 四 川 都 有 ICAC ? 一 百 億 都 抵 !

明 日 , 立 法 會 會 為 批 出 四 川 捐 款 作 出 第 一 次 投 票 。 香 港 政 府 初 步 決 定 捐 款 畀 四 川 災 民 , 上 限 為 一 百 億 。 香 港 人 希 望 呢 一 百 億 , 可 以 為 四 川 人 民 帶 幸 福 , 就 當 呢 個 係 隻 一 百 億 「 救 城 木 馬 」 咁 , 送 畀 四 川 人 。 撰 文 : 孫 柏 文


zoom

呢 一 百 億 其 實 令 好 多 香 港 人 骨 子 感 到 不 安 , 雖 然 香 港 人 核 心 價 值 係 唔 怕 錢 , 因 為 香 港 人 已 見 慣 , 不 過 都 要 得 清 清 楚 楚 。 為 令 捐 款 變 得 井 井 有 條 、 透 明 度 高 , 香 港 人 送 呢 隻 一 百 億 救 城 木 馬 , 一 定 要 呢 隻 木 馬 入 面 裝 禮 物 , 為 四 川 人 帶 捐 款 之 餘 , 仲 要 為 佢 一 個 希 望 。


zoom

1


zoom

對 於 四 川 救 災 , 特 區 政 府 曾 先 後 派 消 防 處 、 衞 生 署 、 食 環 署 等 部 門 去 支 援 。 家 災 後 重 建 , 我 出 錢 之 餘 亦 應 該 利 用 香 港 特 有 寶 物 去 支 援 。 其 中 香 港 特 有 寶 物 , 就 係 我 能 令 政 府 廉 潔 系 統 。
所 以 《 蘋 果 批 》 希 望 , 特 區 政 府 就 用 一 百 億 做 budget , 派 出 調 查 員 團 體 , 令 四 川 人 歡 呼 : 「 謝 謝 香 港 ! 好 在 四 川 都 有 ICAC ( 廉 政 公 署 ) ! 」 相 信 香 港 人 聽 到 時 , 都 會 好 感 動 咁 話 : 「 抵 ! 」


zoom

2


zoom

《 蘋 果 批 》 一 直 堅 信 要 強 政 厲 治 。 要 做 到 , 就 一 定 要 做 好 反 貪 污 同 監 察 官 點 樣 用 錢 。 《 蘋 果 批 》 又 相 信 香 港 要 積 極 貢 獻 畀 祖 國 同 胞 , 大 家 如 果 覺 得 ICAC 為 祖 國 其 他 地 方 人 民 出 力 , 會 受 到 批 評 , 亦 冇 前 科 , 大 家 應 該 即 刻 搭 船 過 澳 門 。 去 到 , 你 就 會 聽 到 : 「 歐 文 龍 案 , 好 在 澳 門 都 有 香 港 ICAC ! 」


zoom

歐 文 龍

3


zoom

其 實 當 年 寫 基 本 法 時 , 已 故 國 家 領 導 人 鄧 小 平 已 預 見 到 , 內 地 使 用 公 家 錢 透 明 度 方 面 , 未 有 任 何 級 別 政 府 能 達 香 港 人 標 準 。 要 香 港 政 府 上 繳 港 人 公 帑 , 一 定 會 分 化 香 港 人 , 減 低 香 港 同 胞 擁 抱 祖 國 熱 誠 。 所 以 鄧 小 平 先 將 稅 款 不 用 上 繳 「 香 港 要 有 獨 立 財 政 」 條 文 寫 入 基 本 法 , 以 免 有 擦 鞋 仔 強 挾 「 愛 國 」 , 分 化 港 人 。


zoom

鄧 小 平 : 香 港 有 些 愚 忠 「 愛 國 」 同 胞 , 說 不 支 持 撥 款 就 是 不 「 愛 國 」 。 我 就 不 支 持 撥 款 了 , 所 以 基 本 法 才 這 樣 子 寫 。 難 道 我 不 愛 國 嗎 ? 設 計 對 白

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s