停 車 熄 匙 : 不 顧 人 道 的 假 環 保

政 府 為 追 上 「 人 為 全 球 暖 化 」 呢 個 綠 色 信 仰 , 計 劃 亞 熱 帶 香 港 , 強 制 司 機 停 車 熄 匙 唔 畀 開 冷 氣 , 咁 「 環 保 」 政 策 , 唔 單 止 完 全 唔 通 情 達 理 , 簡 直 係 不 顧 人 道 … …

撰 文 : 高 明 輝   楊 卓 華

1


zoom


zoom

馮 德 聰 : 7 月 26 號 高 溫 酷 熱 警 告 下 , 香 港 就 有 好 多 人 中 暑 , 其 中 三 人 死 亡 , 一 人 危 殆 。 如 果 實 施 「 停 車 熄 匙 」 , 會 有 乜 後 果 ? 另 外 , 有 一 架 巴 士 , 上 面 有 50 幾 個 乘 客 , 司 機 熱 到 暈 低 送 院 。 如 果 出 現 問 題 , 邊 個 負 責 ?

2


zoom


zoom

馮 德 聰 : 其 實 家 油 價 咁 高 , 就 算 的 士 可 以 停 車 開 冷 氣 , 佢 都 唔 會 亂 。 舉 個 例 , 香 港 , 如 果 30 度 以 上 , 司 機 就 唔 使 停 車 熄 匙 , 等 佢 可 以 舒 適 工 作 。

3


zoom


zoom

馮 德 聰 : 之 前 中 暑 個 巴 士 司 機 , 30 歲 壯 年 ; 好 多 的 士 司 機 係 四 十 幾 五 十 歲 , 未 必 抵 得 住 36 度 氣 溫 折 磨 … … 我 好 希 望 可 以 一 架 熱 狗 巴 士 度 , 同 各 位 官 員 一 齊 傾 停 車 熄 匙 。 不 過 記 得 準 備 救 護 隊 , 因 為 我 有 好 多 高 官 身 體 , 未 必 頂 得 順 架 巴 士 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s