幾 時 會 有 我 們 的 蝙 蝠 俠 ?

今 個 暑 假 , 蝙 蝠 俠 、 雙 面 人 、 小 丑 等 角 色 , 再 次 成 為 大 家 熱 門 話 題 。 講 , 大 家 可 能 會 發 現 , 香 港 政 壇 , 雙 面 人 實 在 太 多 , 而 蝙 蝠 俠 似 乎 就 連 一 個 都 冇 … … 撰 文 : 楊 卓 華

1


zoom

《 蝙 蝠 俠 ─ ─ 黑 夜 之 神 》 本 地 賣 座 成 績 理 想 , 不 過 唔 少 人 睇 完 之 後 , 都 覺 得 今 次 《 蝙 蝠 俠 》 同 之 前 幾 集 好 唔 同 , 整 個 故 事 充 滿 政 治 訊 息 … …


zoom

李 力 持 :
今 次 蝙 蝠 俠 導 演 ( Christopher Nolan ) , 好 慶 幸 佢 上 一 集 ( 《 蝙 蝠 俠 ─ ─ 俠 影 之 謎 》 ) 成 功 , 似 乎 帶 畀 佢 權 力 … … 今 次 我 見 到 佢 的 確 係 一 個 好 導 演 。


zoom

事 實 上 , 今 次 蝙 蝠 俠 特 別 之 處 , 係 每 個 主 角 都 被 賦 予 不 同 政 治 價 值 觀 ─ ─


zoom

蝙 蝠 俠 :
守 護 核 心 價 值 , 可 以 「 政 治 不 正 確 」 地 以 暴 易 暴 , 但 有 底 線 ( 不 殺 人 ) 。 永 遠 不 會 成 為 「 政 治 正 確 」 的 英 雄 。


zoom

雙 面 人 :
追 求 「 社 會 公 義 」 , 可 以 沒 有 底 線 , 輸 打 贏 要 ( 手 中 銀 幣 兩 面 皆 為 公 ) , 係 大 眾 心 目 中 「 政 治 正 確 」 的 英 雄 。


zoom

小 丑 :
邪 惡 , 並 充 份 了 解 蝙 蝠 俠 的 底 線 , 以 及 雙 面 人 「 公 義 」 走 向 極 端 的 潛 質 。

2

李 力 持 :
小 丑 係 其 中 一 個 要 入 去 ( 睇 這 套 電 影 ) 原 因 , ( 飾 演 小 丑 的 Heath Ledger ) 已 離 開 人 世 , 同 埋 演 得 好 邪 門 … …

文 化 人 Edmond :
成 套 戲 其 實 係 小 丑 玩 晒 , 佢 甚 至 專 登 令 蝙 蝠 俠 救 錯 人 , 成 功 造 就 雙 面 人 成 魔 。


zoom

雙 面 人 角 色 , 政 治 寓 意 最 深 。 原 本 係 檢 察 官 佢 , 善 於 用 法 律 實 踐 「 社 會 公 義 」 , 但 當 佢 出 席 富 商 Bruce Wayne ( 蝙 蝠 俠 真 身 ) 宴 會 ( 左 圖 ) , 反 而 會 覺 得 渾 身 不 自 在 , 令 人 想 起 標 榜 「 社 會 公 義 」 、 同 時 又 覺 得 「 商 界 好 奸 」 劉 吳 惠 蘭 … …


zoom

zoom

劉 吳 惠 蘭


zoom

至 於 蝙 蝠 俠 , 佢 唔 會 站 在 台 前 接 受 群 眾 歡 呼 , 傳 媒 面 前 唔 識 講 「 暴 力 係 解 決 唔 到 問 題 」 之 類 「 政 治 正 確 」 說 話 。 佢 只 會 默 默 緊 守 崗 位 , 保 衞 社 會 核 心 價 值 。 持 有 呢 種 價 值 觀 , 往 往 就 係 社 會 上 沉 默 大 多 數 。

3


zoom

《 蘋 果 批 》 高 明 輝 :
老 套 講 句 , 我 都 好 想 見 到 香 港 有 個 人 , 譬 如 話 係 一 個 立 法 會 議 員 , 可 以 好 似 蝙 蝠 俠 咁 , 有 唔 怕 被 人 鬧 「 政 治 不 正 確 」 道 德 勇 氣 , 保 守 住 香 港 核 心 價 值 。


zoom

睇 番 我 立 法 會 , 議 員 往 往 只 識 得 「 政 治 正 確 」 , 令 香 港 政 治 越 來 越 走 向 民 粹 。 昨 日 , 立 法 會 選 舉 截 止 提 名 , 參 選 名 單 歷 屆 最 多 , 當 中 希 望 會 有 代 表 香 港 人 保 守 價 值 蝙 蝠 俠 出 現 … …

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s