IT 界 選 舉 論 壇   莫 乃 光 vs 譚 偉 豪

「 網 上 事 , 網 上 解 決 」 。 立 法 會 資 訊 科 技 界 選 舉 論 壇 , 當 然 係 由 網 上 解 決 。 《 蘋 果 批 》 同 經 常 評 論 科 技 趨 勢 財 經 專 欄 《 案 內 人 隨 筆 》 尹 思 哲 合 作 , 舉 行 一 場 由 網 上 讀 者 問 題 主 導 辯 論 , 睇 兩 位 IT 界 立 法 會 候 選 人 能 唔 能 夠 解 答 佢 問 題 。

主 持 : 尹 思 哲   李 兆 富

1 ) 網 民 SK 問 : IT 人 = 「 免 費 電 腦 維 修 員 」 ? 如 何 擺 脫 ?


zoom


zoom

2 ) OpenRice Ray 問 : 上 一 屆 議 員 做 成 點 ?


zoom

譚 偉 豪 : 香 港 點 解 成 個 政 府 都 唔 重 視 資 訊 科 技 , 十 年 前 有 資 訊 科 技 局 , 幾 年 前 都 有 資 訊 及 商 務 局 , 舊 年 直 頭 冇 埋 科 技 。 我 同 一 班 朋 友 企 出 去 示 威 , 話 畀 特 首 聽 , 咁 樣 做 唔 掂 , 但 係 最 後 都 搞 唔 掂 , 我 議 員 做 咩 呀 ? 點 解 白 白 睇 住 有 資 訊 科 技 , 家 乜 都 冇 呢 ? 議 員 係 咪 有 責 任 去 做 呢 ? 你 覺 得 單 議 員 以 往 做 得 最 差 係 乜


zoom

莫 乃 光 : 我 睇 到 Samson ( 譚 偉 豪 ) 同 葉 劉 淑 儀 同 民 建 聯 人 出 , 去 立 法 會 度 示 威 , 上 報 紙 , 跟 住 發 生 咩 事 呢 ? 我 支 持 單 仲 偕 議 員 立 法 會 推 動 呢 個 草 案 , 就 係 要 求 政 府 將 「 科 技 」 呢 個 字 保 留 個 局 個 名 度 , 我 以 自 己 屬 會 名 義 發 信 畀 所 有 政 黨 議 員 請 求 佢 支 持 呢 個 草 案 … … 但 係 「 反 對 派 」 ( 按 : 應 指 建 制 派 ) 議 員 同 Samson 即 刻 唔 見 晒 。 一 專 業 人 士 如 果 淨 係 得 把 聲 去 講 , 然 後 當 佢 要 向 權 力 說 不 就 即 刻 閃 晒 , 呢 個 就 係 我 家 面 對 問 題 。

3 ) 《 案 內 人 隨 筆 》 網 誌 綜 合 意 見 : 串 流 下 載 應 否 被 監 管 ?


zoom

譚 偉 豪 : 其 實 copyright 呢 個 法 例 , 或 者 準 備 修 訂 串 流 下 載 法 例 , 社 會 上 面 有 普 遍 爭 論 , 其 實 copyingright 唔 係 話 幫 業 界 或 者 消 費 者 , 而 係 最 多 人 支 持 情 況 下 一 個 平 衡 … … 特 別 係 早 排 BT , 用 一 個 刑 事 控 告 去 捉 BT 大 王 , 其 實 香 港 已 經 行 出 一 步 , 究 竟 香 港 係 咪 行 得 太 嚴 ? … … 一 定 要 通 過 tri-party forum 慢 慢 傾 掂 佢 。

莫 乃 光 : 第 一 , 你 點 樣 界 定 串 流 係 乜 ? 我 同 電 腦 授 傾 過 , 佢 都 笑 笑 口 、 冇 答 案 , 因 為 你 將 技 術 唔 中 立 東 西 放 入 去 法 例 入 面 , 就 係 非 常 之 麻 煩 事 , 係 一 定 唔 可 以 咁 樣 做 ; 第 二 , 上 載 者 已 經 有 刑 責 , 透 過 古 惑 天 皇 件 案 , 唔 係 BT 大 王 , 已 經 睇 到 上 載 者 已 經 要 負 刑 責 , 點 解 仲 要 single out streaming 情 況 呢 ?


zoom

更 多 精 采 片 段 , 請 即 上 http://pie.appledaily.com 重 溫 。

廣告

One response to “IT 界 選 舉 論 壇   莫 乃 光 vs 譚 偉 豪

  1. 莫乃光涉醜聞早有前科

    莫乃光(立法會資訊科技界候選人)最近再傳醜聞,被市民指控在選舉論壇上隱瞞事實,誤導選民。不過,莫乃光的醜聞竟然早有前科。

    做“兩頭蛇”被逼辭職
    原來,莫乃光曾因利益衝突的醜聞,被逼辭去香港互聯網注冊管理公司(HKIRC)董事,但莫乃光在選舉期間卻多次聲稱“自己是因為不滿HKIRC的管治而離開”。有市民不忿其隱瞞真相,竟向選管會投訴莫的陳述虛假、誤導。

    但是,翻查2004年的新聞,發現莫乃光在HKIRC任職期間“一腳踏兩船”,原來確有其事,而且早有報章報導事件。據悉,當時HKIRC正配合政府大力推動香港本土域名“.hk”的發展,藉以加強香港公司在資訊科技和經濟上的地位。莫乃光時任HKIRC的董事,卻被揭發名字出現在競逐發展”.asia”域名的DotAsia公司顧問名單之上。由於HKIRC與DotAsia在域名發展上存在競爭關係,換言之,莫乃光不但“食兩家茶禮”,存在明顯利益衝突,而且有損害香港業界利益之嫌。

    醜聞揭發後,引起了香港資訊科技界及金融界的嘩然,直至莫乃光被逼辭去兩家公司的職位後,風波才告平息。

    缺乏誠信難當大任
    香港一向崇尚公私分明,許多公私營機構都有嚴謹的避嫌措施,防止利益衝突甚至貪污。在一家公司擔任高層,卻隱瞞在對手公司的關連職位而不申報,背後有多少個人和經濟利益不得而知,本身就是很嚴重的操守問題,甚至涉及貪瀆違法。

    事件對莫乃光的個人誠信打擊很大,尤其莫乃光現在參選立法會議員,難免令人擔心其操守和誠信,是否足當代表業界的重任,而其腳踩兩船的前科,更令人擔心他會否利用立法會議員職權之便,上下其手,混水摸魚,再次做出出賣業界和香港整體利益的事。

    同樣令人憂慮的是,莫乃光今次為了參選,竟然選擇含糊過去的醜聞,企圖瞞過選民。這種不實手法,不僅無助選情,反而令業界人士和市民進一步質疑其人格和政治水平。看來,莫乃光有必要在選舉前,清楚向業界交待醜聞的來朧去脈,以及為今次作虛假聲明向香港市民和業內人士公開道歉。不過,道歉是否有助扭轉選情,公眾和業界是否接受,還要看莫乃光的交待是否坦白,其認錯是否表現出真誠和悔意。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s