會 計 界 選 舉 論 壇 之 二 : 候 選 人 逐 個 講 「 專 業 」

噚 日 睇 過 會 計 界 《 蘋 果 批 》 選 舉 論 壇 上 火 爆 場 面 。 但 會 計 界 始 終 係 一 個 專 業 , 大 家 都 好 想 知 道 候 選 人 會 點 樣 運 用 佢 專 業 幫 市 民 , 同 埋 點 樣 平 衡 專 業 同 整 體 社 會 利 益 … …

主 持 : 李 兆 富   楊 卓 華

1


zoom


zoom

黃 宏 泰 :
最 離 譜 就 係 政 府 公 佈 完 財 政 預 算 案 , 但 係 睇 到 唔 對 路 , 民 間 疾 苦 聲 音 好 犀 利 喎 , 又 再 出 派 錢 , 咁 唔 使 財 政 預 算 案 啦 ! 變 你 冇 一 個 穩 定 政 策 , 見 到 唔 掂 , ( 團 體 ) 出 嘈 , 就 派 多 , 以 前 好 少 見 到 呢 出 現 。 另 外 , 香 港 稅 基 窄 , 大 家 都 知 道 … … 另 外 就 係 燃 油 稅 , 政 府 話 : 燃 油 稅 唔 減 得 , 私 家 車 係 奢 侈 品 … … 冇 問 題 , 奢 侈 品 , 你 高 官 咪 唔 好 坐 車

龔 耀 輝 :
政 府 有 好 多 唔 同 基 金 度 , ( 例 如 ) 賣 地 收 益 就 會 分 到 去 基 建 工 程 基 金 度 , 政 府 未 來 仲 有 幾 多 工 程 要 做 呢 ? 基 金 有 特 定 用 途 , 但 係 個 用 途 係 咪 個 個 贊 成 呢 ? 係 好 大 問 題 。 第 二 就 係 再 培 訓 基 金 , 呢 個 基 金 好 多 時 係 俾 人 詬 病 , ( 培 訓 機 構 ) 有 開 班 去 申 請 , 但 個 用 途 係 咪 真 係 去 到 市 民 度 , 就 真 係 成 疑 。 ( 第 三 ) 我 覺 得 要 改 善 就 係 個 presentation ( 列 出 資 料 ) 手 法 … … 財 政 預 算 案 , 我 相 信 唔 會 有 市 民 睇 得 明 白 , 佢 有 好 多 唔 同 項 目 , 背 後 有 好 多 附 表 。


zoom

譚 香 文 :
要 睇 番 《 基 本 法 》 107 條 , 就 係 要 量 入 為 出 , ( 確 保 政 府 ) 收 支 平 衡 。 過 去 幾 年 , 政 府 有 多 餘 錢 就 派 去 , 派 糖 , 但 係 唔 夠 錢 陣 時 就 加 稅 , 好 似 個 搖 搖 咁 上 上 落 落 … … 使 錢 方 面 , 副 局 長 政 治 助 理 可 以 畀 三 年 工 作 經 驗 人 十 幾 萬 ; 使 一 百 一 十 幾 億 話 要 幫 貧 苦 大 眾 , 但 就 有 「 五 無 人 士 」 冇 收 到 呢 個 幫 助 ; 最 近 又 有 個 高 官 退 休 , 跟 住 轉 去 商 界 , 咁 佢 做 官 時 候 , 佢 已 經 係 賤 賣 我 土 地 , 令 到 我 ( 庫 房 ) 收 益 少 … … 所 以 緊 呢 年 我 住 政 府 使 錢 一 套 方 法 。

陳 茂 波 :
財 政 預 算 案 , 政 府 冇 利 用 佢 去 推 動 香 港 經 濟 轉 型 , 缺 乏 一 個 長 遠 藍 圖 … … 第 二 方 面 係 冇 正 視 到 提 高 香 港 競 爭 力 , 譬 如 將 香 港 稅 制 改 善 , 將 香 港 同 周 邊 其 他 地 區 雙 邊 稅 務 協 議 多 簽 一 , 令 到 香 港 有 個 優 勢 , 吸 引 內 地 企 業 香 港 , 用 香 港 做 個 跳 板 到 外 國 做 生 意 ; 吸 引 佢 做 生 意 , 幫 助 到 香 港 經 濟 發 展 。 第 三 就 係 處 理 投 資 收 益 度 , 政 府 仍 然 係 太 保 守 , 基 金 分 賬 , 應 該 可 以 積 極

2


zoom


zoom

陳 茂 波 :
立 法 會 面 係 代 表 全 香 港 市 民 , 只 不 過 我 專 業 專 長 , 係 來 自 會 計 界 … … 至 於 剛 才 講 例 子 , 界 別 面 , 大 家 都 以 公 眾 利 益 為 重 , 大 家 唔 會 為 好 處 而 放 棄 業 界 對 民 主 熱 愛 、 民 主 訴 求 , 呢 一 點 大 家 可 以 放 心 。

龔 耀 輝 :
會 計 師 都 係 市 民 , 我 睇 唔 到 會 計 師 點 解 同 大 眾 市 民 有 衝 突 … … 頭 先 你 講 過 例 子 , 我 都 講 過 , 就 係 會 計 界 議 員 唔 應 該 代 表 業 界 去 內 地 爭 取 任 何 利 益 。 我 覺 得 會 計 界 如 果 要 爭 取 任 何 利 益 , 應 該 由 公 會 去 做 , 唔 應 該 議 員 去 做 , 原 因 就 係 每 一 次 去 爭 取 利 益 時 候 , 都 有 交 換 ( 利 益 ) 情 況 發 生 。

龔 耀 輝 :
會 計 師 都 係 市 民 , 我 睇 唔 到 會 計 師 點 解 同 大 眾 市 民 有 衝 突 … … 頭 先 你 講 過 例 子 , 我 都 講 過 , 就 係 會 計 界 議 員 唔 應 該 代 表 業 界 去 內 地 爭 取 任 何 利 益 。 我 覺 得 會 計 界 如 果 要 爭 取 任 何 利 益 , 應 該 由 公 會 去 做 , 唔 應 該 議 員 去 做 , 原 因 就 係 每 一 次 去 爭 取 利 益 時 候 , 都 有 交 換 ( 利 益 ) 情 況 發 生 。

譚 香 文 :
過 去 作 為 一 個 立 法 會 議 員 , 最 緊 要 就 係 跟 住 《 基 本 法 》 73 條 去 做 , 就 係 監 察 政 府 施 政 、 財 政 預 算 咁 , 其 實 就 係 照 顧 香 港 整 體 社 會 利 益 … … 我 就 同 中 聯 辦 冇 關 係 , 我 知 道 有 候 選 人 同 中 聯 辦 關 係 十 分 之 好 , 我 唔 會 受 中 聯 辦 影 響 , 因 為 業 界 利 益 而 忘 記 香 港 社 會 整 體 利 益 , 呢 個 係 立 法 會 議 員 應 盡 責 任 。

黃 宏 泰 :
你 講 個 例 子 , 話 中 聯 辦 派 人 。 中 聯 辦 香 港 過 千 人 , 你 都 要 睇 佢 乜 grade ( 級 數 ) 至 得 ! 如 果 派 個 普 通 文 員 同 你 傾 , 你 同 佢 傾 都 多 餘 啦 ! 咁 睇 佢 級 數 啦 , 如 果 佢 級 數 高 , 可 信 程 度 高 , 咁 先 諗 諗 。 另 外 你 話 個 協 議 , 都 要 睇 個 協 議 內 容 , 中 港 協 議 , 唔 係 ( 未 必 ) 話 香 港 數 晒 。 好 似 會 計 師 互 認 咁 , 大 家 互 相 承 認 會 計 師 , 你 香 港 可 以 上 去 搵 食 , 人 內 地 可 能 都 可 以 落 搵 食 , 到 時 可 能 你 未 搵 到 佢 生 意 , 佢 已 經 搶 晒 你 生 意 。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s