立 法 會 選 戰 分 析 系 列 : 點 樣 用 辯 論 策 略 燃 起 選 民 激 情 ?

立 法 會 選 舉 氣 氛 升 溫 , 選 論 壇 一 個 接 一 個 , 今 次 《 蘋 果 批 》 同 嘉 賓 一 齊 分 析 , 候 選 人 應 該 點 去 運 用 理 性 辯 論 策 略 , 燃 起 選 民 對 自 己 激 情 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝


zoom


zoom

李 : 之 前 幾 個 選 舉 辯 論 見 到 , 好 多 候 選 人 表 現 都 唔 係 咁 成 熟 , 唔 成 熟 地 方 包 括 , 明 明 有 個 議 題 自 己 定 係 主 打 , 但 就 會 因 為 對 手 攻 擊 打 亂 晒 原 定 部 署 。


zoom

Freeman : 主 辦 機 構 通 常 係 早 幾 日 先 通 知 候 選 人 論 壇 形 式 , 有 候 選 人 就 索 性 選 定 一 個 ( 攻 擊 目 標 ) , 係 咁 啄 死 佢 , 作 為 自 己 辯 論 策 略 。


zoom

九 龍 西 一 個 選 舉 論 壇 中 , 林 依 麗 ( 右 ) 批 評 另 一 候 選 人 梁 美 芬 ( 右 二 ) 借 「 環 保 」 搶 票 。

李 : 好 似 有 個 候 選 人 , 問 對 手 點 睇 環 保 問 題 , 當 對 手 答 佢 時 候 , 佢 就 話 : 錯 , 再 答 過 ! ( 攻 擊 對 手 ) 可 以 去 到 呢 個 地 步 , 冇 人 可 以 預 到 連 參 與 者 都 可 以 call foul … …

Freeman : 你 講 例 子 , 好 明 顯 係 選 擇 一 個 目 標 , 寧 願 花 晒 自 己 時 間 都 要 質 死 對 手 , 呢 個 亦 係 一 個 策 略 , 我 覺 得 佢 亦 達 到 自 己 目 的 , 因 為 佢 政 綱 可 能 只 係 揭 破 另 一 候 選 人 真 面 目 。

李 : 但 呢 只 係 自 殺 式 ( 策 略 ) , 因 為 如 果 候 選 人 擺 明 只 係 要 揭 破 另 一 個 人 , 最 後 只 會 搞 到 兩 個 人 都 唔 能 夠 當 選 … … 選 民 始 終 唔 係 選 你 入 去 , 將 你 私 人 恩 怨 搞 , 例 如 今 次 會 計 界 , 有 候 選 人 就 用 業 主 立 案 法 團 方 式 去 打 ( 辯 論 ) ; 業 主 立 案 法 團 拍 大 罵 可 能 冇 問 題 , 不 過 如 果 你 將 功 能 組 別 等 同 業 主 立 案 法 團 , 咁 就 好 失 策 。


zoom

會 計 界 別 中 , 部 分 候 選 人 就 一 宗 官 司 進 行 激 辯 。


zoom


zoom

Freeman : 問 題 係 邊 係 泛 民 , 邊 係 建 制 , 界 線 已 越 來 越 模 糊 … … 加 上 今 屆 名 單 拆 得 好 散 , 例 如 九 龍 西 13 張 名 單 。 好 似 跑 馬 咁 , 有 係 同 一 個 馬 房 , 有 就 係 友 好 馬 房 , 同 埋 一 個 馬 房 , 可 能 有 負 責 阻 人 , 有 可 能 負 責 夾 你 包 廂 , 等 自 己 馬 房 隻 馬 放 上 去 … …


zoom

李 : 策 略 上 講 , 假 如 我 同 你 定 位 都 係 民 主 派 , 如 果 我 要 票 , ( 在 論 壇 上 ) 理 應 我 就 唔 係 打 你 , 而 係 打 建 制 派 , 邊 個 打 得 最 好 , 就 可 以 成 為 兩 個 人 之 中 抵 擋 建 制 派 最 叻 個 , 當 如 果 擺 明 係 民 主 派 , 又 以 攻 擊 ( 另 一 ) 民 主 派 , 而 想 獲 得 民 主 派 票 , 咁 係 , 又 或 者 係 另 有 目 的 。

Freeman : 其 實 政 黨 就 係 一 個 選 舉 機 器 , 而 四 年 一 次 選 舉 , 理 應 就 係 佢 show time , 但 泛 民 反 而 每 當 選 舉 時 候 就 最 論 盡 , 選 舉 經 理 可 能 係 最 冇 經 驗 , 選 舉 策 略 又 可 能 係 初 步 , 呢 點 需 要 時 間 去 改 善 。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s