facebook 網 民 vs 好 戲 量

截 至 昨 晚 傍 晚 , facebook 「 將 好 戲 量 踢 出 旺 角 group 」 人 數 突 破 二 萬 四 千 人 , 而 「 不 支 持 將 好 戲 量 踢 出 旺 角 group 」 人 數 則 約 七 百 人 。 另 一 方 面 , 有 份 參 與 反 好 戲 量 陣 營 網 友 , 同 好 戲 量 藝 術 總 監 楊 秉 基 等 就 出 席 《 蘋 果 批 Online 》 , 嘗 試 網 絡 論 壇 了 斷 矛 盾 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝

「 好 戲 量 」 阻 街 ?


zoom

Ray :
家 我 不 滿 就 係 ( 好 戲 量 街 頭 表 演 ) 範 圍 擴 闊 , 同 埋 同 公 眾 互 動 手 法 可 能 影 響 到 路 人 。


zoom

楊 秉 基 :
互 動 其 實 都 係 想 刺 激 身 邊 人 … … 其 實 我 自 己 反 而 睇 到 個 範 圍 細 … … ( 05 年 警 察 問 ) 可 唔 可 以 以 資 識 別 到 俾 警 察 聽 得 ( 表 演 ) 範 圍 … … 地 下 banner 唔 係 我 要 放 度 … …

擺 賣 之 嫌 ?


zoom

李 先 生 :
話 自 己 係 做 文 化 藝 術 活 動 … … ( 但 ) 佢 ( 好 戲 量 ) 真 係 度 賣 , 其 實 可 以 講 係 無 牌 小 販 喎 !

楊 秉 基 :
( 警 察 ) 問 可 唔 可 以 有 一 個 好 似 劇 院 前 台 咁 東 西 ( 商 品 ) … … 所 以 就 將 我 設 計 東 西 放 度 。

Ray :
( 你 講 到 ) 好 似 警 方 recognize ( 確 認 ) 你 咁 做 , 其 實 有 冇 正 式 確 認 過 ?

楊 秉 基 :
「 阻 街 」 呢 個 字 眼 其 實 係 幾 需 要 討 論 一 件 事 , 點 樣 叫 阻 街 ? 點 樣 構 成 阻 街 ? 其 實 同 警 方 溝 通 唔 係 阻 街 呢 個 範 圍 … …

騷 擾 女 途 人 ?


zoom

讀 者 Amy :
我 見 到 佢 ( 街 頭 劇 《 誠 徵 女 朋 友 》 男 演 員 ) 每 次 都 錫 ( 女 途 人 ) 面 、 錫 嘴 … … 次 佢 捉 住 我 隻 手 , 我 就 好 嬲 , fing 開 佢 隻 手 … …

楊 秉 基 :
個 表 演 面 , 錫 ( 女 途 人 ) 時 候 , 你 會 經 歷 幾 多 過 程 , 我 唔 會 無 端 端 周 街 捉 個 人 錫 , 人 際 關 係 就 係 一 步 一 步 咁 去 建 立 。

獅 子 山 學 會 創 辦 人 李 兆 富 :
社 會 規 範 在 於 「 你 情 我 願 」 , 一 個 voluntary exchange ( 自 願 交 流 ) 你 玩 到 幾 激 都 係 你 自 由 , 但 問 題 係 : 當 中 係 咪 牽 涉 唔 自 願 ? 如 果 《 蘋 果 批 》 又 搞 個 《 誠 徵 沙 包 》 , 捉 你 上 打 , 然 後 睇 你 反 應 , 咁 又 講 唔 講 得 通 ?

互 聯 網 圖 片

好 戲 量 《 誠 徵 女 朋 友 》 的 互 動 情 節 包 括 男 藝 員 錫 「 入 了 戲 」 的 女 途 人 。 如 果 《 蘋 果 批 》 搞 套 「 誠 徵 沙 包 」 , 向 「 入 了 戲 」 的 觀 眾 揮 拳 , 又 算 唔 算 係 「 互 動 ( 搏 擊 ) 行 為 藝 術 」 呢 ?
原 裝 片 段 重 溫 , 請 即 上 http://pie.appledaily.com

好 戲 量 vs 反 好 戲 量 系 列 , 明 天 再 續 。

後記:

究竟好戲量定反好戲量有道理,蘋果批唔直接答你,用facebook答

將好戲量踢出旺角

不支持將好戲量踢出旺角

大家自行分析:)

廣告

One response to “facebook 網 民 vs 好 戲 量

  1. 引用通告: MK裡的風波三 之 好戲量被捕 « 蘋果裡的蘋果批 - Uncut version

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s