facebook 事 件 : 靠 網 民 制 衡 各 走 極 端

任 何 自 發 秩 序 都 要 倚 靠 自 律 。 最 後 之 所 以 引 來 政 客 要 求 立 例 管 制 , 好 多 時 就 係 由 於 有 人 做 壞 規 矩 。 而 「 facebook 踢 好 戲 量 」 事 件 就 反 映 各 走 極 端 之 前 , 網 民 可 以 起 到 巨 大 制 衡 作 用 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝


zoom

《 蘋 果 批 》 「 好 戲 量 vs 反 好 戲 量 」 網 上 論 壇 , 經 過 激 烈 討 論 之 後 , 好 戲 量 藝 術 總 監 楊 秉 基 向 出 席 facebook 網 民 表 達 希 望 改 善 良 好 意 願 。


zoom

Ray :
好 戲 量 事 件 已 再 唔 係 ( 將 好 戲 量 踢 出 旺 角 group ) 二 萬 幾 人 事 , 家 上 埋 報 紙 , 見 埋 media , ( 旺 角 行 人 專 區 ) 公 共 空 間 使 用 , 如 果 引 起 咁 大 迴 響 , ( 好 戲 量 ) 會 唔 會 作 個 檢 討 呢 ? 好 坦 白 講 , 如 果 咁 樣 繼 續 落 去 , 當 真 係 有 事 發 生 , 假 設 有 女 途 人 俾 人 嚴 重 騷 擾 , 企 出 報 案 , 然 後 警 察 跟 住 掃 好 戲 量 , 下 次 就 會 掃 ( 同 區 街 頭 表 演 ) 阿 伯 … …


zoom

楊 秉 基 :
本 來 我 都 係 叫 觀 眾 企 banner 先 至 係 ( 街 頭 劇 ) 一 部 份 , 但 係 好 多 人 唔 願 意 行 近 … … 其 實 你 意 見 我 好 幸 福 , 意 見 係 令 我 繼 續 進 步 , 再 去 改 進 … … 禮 拜 六 ( 今 天 ) 好 戲 量 ( 的 街 頭 劇 ) , ( 將 會 ) 係 聽 到 大 家 意 見 之 後 去 改 ( 的 安 排 ) 。


zoom


zoom

阿 招 :
大 家 都 問 : 會 唔 會 因 為 呢 單 , 最 後 搞 到 成 條 街 ( 行 人 專 區 ) 冇 ? 我 8 月 24 號 ( 與 好 戲 量 當 面 對 質 ) , 已 有 好 多 有 關 討 論 … … 我 已 盡 責 任 , 同 好 戲 量 講 意 見 … … ( 現 在 ) 就 睇 星 期 六 你 表 現 係 點

楊 秉 基 :
其 實 我 都 要 入 劇 院 做 演 出 , 要 綵 排 , 所 以 根 本 我 ( 未 來 ) 一 個 月 ( 除 今 個 星 期 六 之 外 ) 唔 會 ( 在 旺 角 街 頭 ) 有 演 出 … …

Ray :
其 實 網 民 係 想 睇 到 你 改 變 , 而 唔 係 打 壓 你 , 係 支 持 你 , 呢 個 係 真 … … 我 最 想 都 係 有 個 有 效 溝 通 , 你 講 回 應 , ( 網 民 ) 都 會 畀 時 間 你 改 善 。


zoom

成 件 事 其 中 一 個 最 有 意 義 地 方 係 , 政 客 有 意 插 手 之 前 , 網 民 透 過 facebook 成 功 集 結 力 量 , 有 效 向 好 戲 量 反 映 不 滿 , 避 免 事 情 進 一 步 走 向 極 端 。


zoom

李 兆 富 :
旺 角 係 一 個 自 發 秩 序 特 別 多 地 區 , 西 洋 菜 街 南 行 人 專 區 自 發 秩 序 規 矩 不 斷 在 建 立 中 , 其 實 大 家 同 好 戲 量 傾 , 都 係 想 磨 合 出 一 個 合 理 規 矩 。


zoom

旺 角 行 人 專 區 自 發 秩 序 維 持 到 現 在 , 完 全 有 賴 各 方 克 制 、 自 律 ; 其 中 , 警 察 自 律 執 法 亦 係 一 個 關 鍵 , 因 為 現 行 好 多 法 律 , 包 括 簡 易 治 罪 條 例 、 公 安 條 例 等 , 如 果 警 察 唔 克 制 , 分 分 鐘 都 可 以 成 為 管 制 區 內 民 間 自 發 活 動 工 具 。

李 兆 富 :
警 察 運 作 就 係 咁 , 當 第 一 次 拉 人 之 後 , 就 會 成 為 一 個 standard operating procedure 、 一 個 先 例 , 以 後 再 有 人 係 咁 就 要 拉 , 亦 即 如 果 第 一 個 人 做 壞 規 矩 的 話 , 跟 住 其 他 人 自 由 就 會 冇 , 所 以 大 家 至 會 咁 重 視 呢 個 自 由 空 間 。


zoom

事 實 上 , 最 近 部 份 極 端 政 客 、 區 議 員 , 已 藉 法 輪 功 同 好 戲 量 等 事 件 , 要 求 全 面 管 制 旺 角 行 人 專 區 內 所 有 「 漫 步 以 外 」 民 間 活 動 。 《 蘋 果 批 》 相 信 一 般 市 民 絕 對 唔 希 望 見 到 事 情 最 後 發 展 到 咁 地 步 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s