雷曼爆煲:干預誘發惡果

有 158 年 歷 史 投 資 銀 行 雷 曼 兄 弟 , 終 於 次 按 風 暴 衝 擊 下 要 申 請 破 產 。 事 實 上 , 透 過 連 綿 超 過 一 年 仍 未 見 底 次 按 風 暴 , 我 可 以 睇 到 , 政 府 干 預 所 帶 來 意 想 不 到 惡 果 , 究 竟 可 以 有 幾 嚴 重 … …
主 持 : 楊 卓 華 、 高 明 輝


zoom

財 經 專 欄 作 家 孫 柏 文 :
問 題 根 源 應 該 係 八 九 十 年 代 開 始 興 政 府 強 迫 大 家 儲 錢 , 好 似 香 港 都 有 強 積 金 , 大 家 儲 錢 之 後 , 就 要 畀 人 投 資 ; 而 戰 後 嬰 兒 潮 , 到 八 九 十 年 踏 入 收 入 最 高 年 代 , 所 以 亦 儲 好 多 錢 , 呢 錢 亦 不 斷 湧 入 投 資 市 場 … … 仲 有 一 個 好 大 發 明 就 係 證 券 化 , 係 三 十 年 代 羅 斯 福 ( 政 府 ) 發 明 , 將 ( 按 揭 資 產 ) 風 險 分 散 … …


zoom

事 實 上 , 次 按 問 題 原 因 有 好 多 , 但 其 中 主 因 就 係 當 年 卡 特 政 府 本 住 「 社 會 公 義 」 , 要 幫 弱 勢 社 群 買 樓 , 1977 年 通 過 Community Reinvestment Act ( CRA ) , 規 定 銀 行 要 向 一 原 先 信 貸 紀 錄 不 足 以 取 得 按 揭 人 提 供 貸 款 ; 到 1995 年 , 克 林 頓 將 呢 條 法 例 進 一 步 強 化 , 將 次 按 ( subprime mortgage ) 證 券 化 包 括 CRA 之 內 。


zoom

美 國 前 總 統 卡 特


zoom

美 國 前 總 統 克 林 頓

孫 柏 文 :
證 券 化 就 好 似 炸 藥 一 樣 , 當 年 諾 貝 爾 發 明 炸 藥 , 知 道 威 力 好 強 , 用 鋪 橋 搭 路 、 掘 隧 道 , 可 以 死 少 好 多 人 , 但 如 果 用 打 仗 , 死 亡 率 就 會 高 好 多 ; 證 券 化 亦 一 樣 , 碰 政 府 希 望 幫 人 置 業 , 又 強 迫 人 儲 錢 , 既 然 又 有 水 源 , 又 有 借 錢 方 向 , 自 然 有 投 資 銀 行 做 中 間 人 , 點 知 個 風 險 就 越 積 越 大 … …


zoom

都 係 政 府 干 預 產 生 意 想 不 到 惡 果 。 不 過 睇 番 今 次 雷 曼 破 產 , 就 係 美 國 政 府 拒 絕 再 出 手 挽 救 所 促 成 。 同 上 次 貝 爾 斯 登 出 事 , 聯 儲 局 出 手 擔 保 唔 同 , 今 次 聯 儲 局 同 財 長 保 爾 森 都 拒 絕 再 慷 納 稅 人 之 慨 , 令 原 本 想 收 購 雷 曼 買 家 都 改 變 初 衷 。


zoom

美 國 財 長 保 爾 森


zoom

孫 柏 文 :
由 Bear Stearns ( 貝 爾 斯 登 ) 出 事 開 始 , 已 證 明 呢 銀 行 並 唔 係 周 轉 不 靈 , 而 係 資 不 抵 債 … … 政 府 畀 個 guarantee ( 擔 保 ) 人 , 佢 一 定 要 保 證 個 人 係 唔 需 要 用 呢 個 guarantee , 先 至 會 畀 佢 , 因 為 政 府 用 公 帑 要 負 責 。 當 時 出 guarantee 原 因 就 係 因 為 聯 儲 局 主 席 伯 南 克 落 重 注 , Bear Stearns 只 係 周 轉 不 靈 … …


zoom

不 過 , 貝 爾 斯 登 有 政 府 出 手 相 救 , 而 雷 曼 兄 弟 , 政 府 就 見 死 不 救 , 又 可 能 會 誘 發 另 一 類 意 想 不 到 「 道 德 風 險 」 … …

孫 柏 文 :
自 從 Bear Stearns 之 後 , 雷 曼 兄 弟 ( 曾 致 力 ) 減 低 自 己 風 險 ; 減 低 風 險 之 後 , 人 就 發 覺 , 原 來 雷 曼 兄 弟 死 , ( 整 體 ) 金 融 架 構 未 必 死 , 咁 ( 政 府 ) 唔 使 救 啦 。 當 年 就 係 Bear Stearns 死 , 金 融 架 構 有 事 , 所 以 ( 政 府 ) 就 救 。 家 就 係 你 鼓 勵 銀 行 一 定 要 大 鑊 到 一 冇 ( 政 府 ) 一 定 要 救 , 咁 先 至 安 全 。 結 果 係 你 間 銀 行 越 危 險 , 你 最 終 就 越 安 全 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s