我 份 AIA 保 單 會 點 ? ( 二 )

七 十 年 代 , 美 國 政 客 以 政 治 手 段 去 幫 借 唔 到 錢 弱 勢 社 群 置 業 , 結 果 埋 下 次 按 風 暴 伏 線 ; 今 日 , 美 國 政 府 對 雷 曼 見 死 不 救 , 對 AIG 就 以 巨 額 公 帑 出 手 打 救 , 當 中 亦 係 一 個 政 治 決 定 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝


zoom

聯 儲 局 向 AIG 最 多 注 資 850 億 美 元 , 以 認 股 證 形 式 變 相 入 股 八 成 AIG , 傳 聞 仲 會 炒 AIG 個 CEO 。 同 之 前 對 雷 曼 破 產 見 死 不 救 唔 同 , 今 次 用 成 6,600 幾 億 港 紙 公 帑 救 AIG , 除 顯 示 美 國 政 府 認 為 AIG 作 為 全 球 最 大 保 險 公 司 , 真 係 too big to fail , 亦 反 映 聯 儲 局 之 前 要 求 高 盛 同 摩 根 士 丹 利 等 投 資 銀 行 牽 頭 為 AIG 集 資 , 並 不 足 以 填 補 呢 個 黑 洞 。

AIG 首  行 政 總 裁 Robert Willumstad

AIG 首 席 行 政 總 裁 Robert Willumstad


zoom

李 兆 富 ︰
到 目 前 為 止 美 國 做 法 係 , 冇 咁 傷 , 可 以 拉 開 現 場 ; 重 傷 , 叫 做 盡 人 事 , 試 急 救 , 不 過 , 最 終 問 題 本 身 仍 然 冇 解 決 到 , 就 好 似 叫 已 經 七 孔 流 血 傷 者 , 去 幫 就 斷 氣 做 急 救 , 你 話 幾 咁 悲 情 呢 !


zoom

跟 住 落 , 就 要 睇 850 億 美 金 , 係 咪 足 以 令 AIG 度 過 危 機 , 但 市 場 對 於 前 景 就 非 常 唔 樂 觀 , 因 為 次 按 風 暴 之 下 , 銀 紙 可 以 消 失 得 好 快 , 就 好 似 AIG 之 前 完 成 集 資 後 , 手 頭 原 本 仲 有 150 億 美 金 , 但 轉 眼 間 就 蒸 發 殆 盡 。 事 實 上 , 就 算 今 次 政 府 出 手 , 呢 次 金 融 海 嘯 已 動 搖 大 家 對 金 融 體 系 信 心 。 香 港 噚 日 截 稿 前 就 有 逾 1,500 名 AIG 子 公 司 AIA 保 險 客 戶 要 求 提 前 退 保 。

李 兆 富 ︰
如 果 大 家 都 認 同 , 過 去 幾 年 出 現 係 一 個 金 融 泡 沫 , 更 加 係 一 個 全 球 金 融 泡 沫 的 話 , 結 果 就 難 免 係 要 每 個 人 都 受 到 一 傷 害 。 不 過 , 每 次 泡 沫 同 之 後 爆 破 , 都 係 一 次 財 富 再 分 配 , 邊 個 贏 , 邊 個 輸 , 呢 個 就 係 政 治 問 題


zoom

孫 柏 文 :
我 可 以 話 畀 大 家 知 一 年 之 內 , 香 港 有 錢 佬 輸 好 多 好 多 好 多 錢 , 輸 到 入 肉 , 如 果 你 係 做 有 錢 人 生 意 , 你 有 心 理 準 備 你 生 意 額 會 大 跌 。


zoom

zoom

zoom

曾 幾 何 時 , 市 場 資 金 氾 濫 到 任 何 一 隻 無 厘 頭 新 股 , 都 可 以 超 額 認 購 幾 百 倍 ; 到 家 , 信 貸 就 收 縮 到 通 街 平 貨 開 始 都 冇 人 敢 接 。 金 融 海 嘯 之 後 , 聯 儲 局 決 定 唔 以 減 息 刺 激 市 場 , 就 係 知 道 目 前 信 貸 危 機 , 其 實 係 一 個 信 心 問 題 , 就 算 減 息 都 冇 用 。 噚 日 電 視 新 聞 睇 到 , 一 個 買 AIA 保 險 單 而 要 求 退 保 市 民 就 對 記 者 話 , 就 算 美 國 政 府 今 次 注 資 850 億 都 係 冇 用 , 因 為 金 融 海 嘯 之 下 , 只 會 「 長 貧 難 顧 」 , 可 見 人 心 係 幾 咁 脆 弱 。

孫 柏 文 :
基 本 上 , 我 每 一 個 香 港 人 , 如 果 講 收 入 流 , 最 大 資 本 就 係 自 己 , 即 係 返 工 份 糧 , 所 以 都 係 要 不 斷 增 值 自 己 , 都 係 句 。 如 果 你 參 茸 海 味 舖 做 、 你 係 豪 宅 經 紀 、 你 係 private banker ( 私 人 銀 行 家 ) 、 或 者 係 做 luxury chips , 你 有 心 理 準 備 , all gone 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s