做 好 份 工   就 係 尊 嚴

越 多 政 客 同 市 民 講 : 如 果 低 收 入 人 士 咁 低 人 工 , 咁 冇 尊 嚴 , 我 寧 願 佢 綜 援 好 過 ! 不 過 , 最 近 本 地 一 份 報 告 就 提 醒 一 個 政 客 遺 忘 事 實 : 工 作 本 身 就 係 一 種 尊 嚴 … …

主 持 : 高 明 輝   楊 卓 華


zoom

香 港 大 學 防 止 自 殺 研 究 中 心 近 年 報 告 同 研 究 都 顯 示 , 失 業 人 士 自 殺 率 遠 遠 高 過 整 體 人 口 自 殺 率 , 當 中 反 映


zoom


zoom

葉 兆 輝 :
自 殺 唔 會 有 一 個 單 一 原 因 , 但 係 失 業 就 係 一 個 好 主 要 原 因 , 令 到 人 精 神 健 康 唔 係 咁 好 , 再 加 上 其 他 原 因 時 候 , 我 就 發 覺 失 業 人 士 個 自 殺 率 係 比 普 通 人 高 六 倍 。 而 由 2003 年 到 2007 年 , 呢 個 情 況 就 升 十 倍 。


zoom

失 業 人 士 自 殺 率 高 , 係 咪 顯 示 除 金 錢 之 外 , 工 作 可 以 畀 到 佢 另 一 更 重 要 呢 ? 因 為 如 果 純 粹 以 金 錢 講 , 失 業 人 士 係 有 綜 援 應 付 基 本 生 活 需 要 。

葉 兆 輝 :
一 份 工 作 除 可 以 賺 到 錢 養 妻 活 兒 之 外 , 係 可 以 畀 佢 一 個 自 我 肯 定 , 呢 個 社 會 上 仲 可 以 貢 獻 ( 的 價 值 ) … … 如 果 有 個 人 賺 五 千 蚊 , 雖 然 同 綜 援 可 能 只 差 一 千 蚊 , 但 佢 仲 有 一 係 好 non-tangible ( 無 形 價 值 ) , 即 係 從 工 作 入 面 佢 所 獲 得 人 尊 重 … …


zoom

不 過 , 好 多 政 客 就 純 粹 將 尊 嚴 同 工 資 掛 , 話 如 果 人 工 太 低 , 不 如 去 拎 綜 援 … …


zoom

涂 謹 申 :
如 果 ( 強 制 立 法 ) 最 低 工 資 四 五 千 蚊 , ( 導 致 ) 有 一 部 份 人 失 業 , 佢 綜 援 , 你 係 咪 覺 得 佢 係 冇 尊 嚴 咁 生 活 ? 定 係 你 寧 願 佢 個 個 都 做 十 二 個 鐘 頭 搵 兩 三 千 蚊 , 一 個 好 困 難 環 境 下 生 活 才 算 有 尊 嚴 ?


zoom

陶 君 行 :
你 可 唔 可 以 容 忍 一 個 基 層 勞 工 , 只 係 搵 二 三 千 蚊 , 但 每 日 可 能 做 七 八 個 鐘 ? 我 角 度 就 認 為 , 不 如 你 社 會 福 利 好 過 啦 , 我 唔 想 見 到 人 咁 冇 尊 嚴 咁 去 生 活 。

葉 兆 輝 :
其 實 如 果 你 問 番 呢 好 低 收 入 工 人 , 問 佢 點 解 仲 肯 繼 續 做 , 就 係 因 為 佢 自 己 仲 有 呢 個 尊 嚴 , 佢 唔 想 去 綜 援 , 所 以 如 果 你 話 佢 賺 得 咁 少 , 就 鼓 勵 佢 去 綜 援 , 唔 使 做 得 咁 辛 苦 話 , 其 實 呢 個 唔 係 真 係 面 對 問 題 方 法 … … 搵 到 份 工 , 比 起 綜 援 其 實 更 加 好 , 對 佢 個 心 靈 講 , 作 用 更 加 大 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s