毒 奶 事 件 背 後 的 有 形 之 手

毒 奶 事 件 牽 連 越 來 越 大 , 正 如 總 理 溫 家 寶 所 講 , 一 個 壞 制 度 之 下 , 就 算 好 人 都 可 能 做 出 壞 事 , 睇 番 目 前 內 地 奶 業 市 場 結 構 , 政 府 有 形 之 手 無 處 不 在 , 可 能 至 係 今 次 毒 奶 事 件 真 正 源 頭 … …

撰 文 : 楊 卓 華


zoom

就 以 今 次 毒 奶 元 凶 三 聚 氰 胺 為 例 , 其 實 本 身 就 係 由 政 府 「 加 強 監 管 」 直 接 引 發 , 點 解 ? 咁 就 唔 可 以 唔 提 04 年 「 大 頭 娃 娃 」 事 件 。 大 家 都 記 得 , 「 大 頭 娃 娃 」 元 凶 係 摻 水 劣 質 奶 粉 , 蛋 白 質 成 份 嚴 重 不 足 。 之 後 , 全 國 檢 測 部 門 雷 厲 風 行 , 加 強 檢 測 奶 製 品 營 養 成 份 , 周 不 時 公 佈 唔 達 標 黑 名 單 。 可 以 想 像 , 為 達 標 , 奶 品 企 業 、 奶 站 同 奶 農 都 承 受 龐 大 壓 力 , 「 咁 」 今 次 毒 奶 事 件 主 角 三 聚 氰 胺 , 作 用 就 係 製 造 高 蛋 白 質 假 象 , 蒙 瞞 當 局 檢 測 監 管 。


zoom

1 ) 04 年 導 致 「 大 頭 娃 娃 」 元 凶 , 係 蛋 白 質 嚴 重 不 足 奶 粉


zoom

2 ) 溫 總 批 示 徹 查 之 下 , 全 國 「 加 強 監 管 」 檢 測 奶 品 蛋 白 質 等 營 養 成 份


zoom

3 ) 「 咁 」 含 氮 量 高 的 三 聚 氰 胺 , 可 以 令 劣 質 奶 通 過 蛋 白 質 檢 測


zoom

4 ) 就 係 咁 樣 , 劣 質 奶 都 可 以 變 成 達 標 「 高 蛋 白 奶 」


zoom

「 加 強 監 管 」 反 而 變 成 劣 質 奶 「 升 級 」 成 為 毒 奶 誘 因 , 好 多 評 論 歸 咎 於 「 無 良 商 人 」 , 但 就 好 少 提 及 部 份 業 界 之 所 以 埋 沒 良 知 , 連 BB 都 唔 放 過 , 好 可 能 又 同 奶 業 唔 自 由 市 場 模 式 有 關 。 近 十 幾 年 內 地 奶 品 市 場 急 速 擴 大 , 但 整 個 行 業 仍 然 受 到 各 級 政 府 高 度 干 預 , 當 中 好 多 奶 農 同 奶 站 , 根 據 內 地 媒 體 報 道 , 原 來 都 要 配 合 地 方 政 府 「 規 劃 」 , 按 政 府 部 門 指 定 地 方 交 奶 , 唔 可 以 自 由 選 擇 買 家 , 價 錢 因 而 被 人 為 壓 低 , 加 上 飼 料 價 格 飛 升 , 大 大 增 加 造 假 蒙 混 過 關 誘 因 。


zoom


zoom

地 方 政 府 干 預 之 外 , 中 央 政 府 價 格 管 制 亦 令 情 況 進 一 步 惡 化 。 為 壓 抑 二 十 年 來 最 嚴 峻 通 脹 , 國 家 發 改 委 今 年 初 發 出 價 格 管 制 指 令 , 涉 及 民 生 商 品 、 服 務 一 律 唔 准 加 價 , 當 中 當 然 包 括 牛 奶 , 仲 講 明 違 者 會 遭 受 嚴 厲 懲 罰 。 唔 畀 加 價 , 原 料 價 格 又 飆 升 , 乳 企 、 奶 站 同 奶 農 都 面 對 巨 大 壓 力 , 自 然 又 增 加 部 份 人 鋌 而 走 險 決 心 … …


zoom

毒 奶 事 件 , 「 無 良 商 人 」 無 疑 絕 對 要 負 責 任 , 但 如 果 認 為 透 過 政 府 加 強 干 預 、 懲 治 幾 個 「 無 良 商 人 」 就 可 以 解 決 問 題 , 無 疑 就 係 太 天 真 太 一 個 唔 開 放 、 唔 自 由 市 場 之 下 , 更 多 政 府 干 預 往 往 只 會 鼓 勵 更 多 人 願 意 去 鋌 而 走 險 , 埋 沒 良 知 。

廣告

3 responses to “毒 奶 事 件 背 後 的 有 形 之 手

  1. 蘋果批唔夠人講, 修改留言板的留言規則, 斬腳指, 避沙虫, 好cheap!

  2. 對啊!

    蘋果批竟然「修改留言板的留言規則」,在wordpress內容許讀者自由留言,不經刪剪,「好cheap!」。

    蘋果批更加「斬腳指, 避沙虫」,完全不理會留言是否Spam,即使有個別讀者完全不懂自律、毫不自我尊重,一個相同的留言重重複複留四次,蘋果批「竟然」任由其「濫發電子信息」,都不予以剷除,仍可以在這裡隨意留言,自由表達意見。

    蘋果批真的「好cheap!」,丟不丟?

  3. Ajciokuos: Recommended Prosolution Pills awoiio ebaularo ombeogene uvumuihu udwoepou.
    ..

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s