為 陳 冠 希 搵 互 聯 網 祭 旗

民 建 聯 前 副 主 � 蘇 錦 樑 , 當 上 副 局 長 之 後 , 第 一 炮 就 是 推 出 包 含 建 � 強 制 網 商 過 濾 資 訊 的 「 淫 褻 及 不 雅 條 例 」 諮 詢 文 件 。

民 建 聯 前 副 主 席 蘇 錦 樑 , 當 上 副 局 長 之 後 , 第 一 炮 就 是 推 出 包 含 建 議 強 制 網 商 過 濾 資 訊 的 「 淫 褻 及 不 雅 條 例 」 諮 詢 文 件 。


當 陳 冠 希 事 件 年 初 搞 出 軒 然 巨 波 時 候 , 好 多 人 就 估 計 將 會 有 人 乘 機 搵 互 聯 網 祭 旗 。 果 然 , 政 府 上 星 期 五 公 佈 「 淫 褻 及 不 雅 條 例 」 檢 討 諮 詢 文 件 , 就 提 出 一 系 列 強 制 立 法 監 管 互 聯 網 建 議 … …

撰 文 : 高 明 輝


zoom

孫 : 一 睇 份 建 議 , 就 知 蘇 錦 樑 俾 公 務 員 擺 上 … … 咁 點 解 蘇 錦 樑 被 擺 上 ? 如 果 建 議 通 過 落 實 , 全 香 港 上 網 速 度 即 刻 減 慢 。 互 聯 網 供 應 商 一 定 乜 都 ban ( 取 消 ) 晒 , 費 事 俾 政 府 白 色 恐 怖 咁 唔 畀 續 牌 。


zoom

今 次 係 網 路 廿 三 條 , 連 網 上 私 人 活 動 都 會 被 政 府 監 視 。 其 中 一 個 方 案 為 「 一 併 規 管 向 公 眾 人 士 的 發 佈 及 個 別 使 用 者 之 間 的 傳 送 」 , 隨 時 連 電 郵 、 MSN 、 Skype 、 facebook 等 等 亦 都 政 府 監 視 之 列 。 當 大 陸 Skype 被 發 現 監 視 人 民 傾 偈 一 字 一 句 , 並 進 行 審 查 , 香 港 政 府 箝 制 個 人 自 由 方 面 「 加 大 力 度 與 大 陸 接 軌 」 。 如 果 網 路 廿 三 條 不 幸 通 過 , 言 論 自 由 「 一 國 一 制 」 日 子 就 越 來 越 近 。

網 民 反 應


zoom

我 個 人 擔 心 係 政 府 係 假 借 打 擊 色 情 資 訊 呢 條 「 大 道 理 」 , 實 際 進 行 網 絡 政 治 過 濾 , 監 察 網 上 言 論 。 ─ ─ Li King Fai

全 世 界 專 權 者 想 打 壓 言 論 自 由 , 往 往 都 係 用 「 防 止 色 情 資 訊 」 做 藉 口 … … 我 絕 對 唔 可 以 俾 佢 打 開 呢 個 缺 口 , 無 論 如 何 點 都 要 堅 拒 政 府 以 任 何 名 義 , 將 威 脅 自 由 的 屠 刀 放 到 我 頭 上 ! ─ ─ Yip Yiu Wing


zoom

「 保 衛 網 絡 自 由 : Save the Internet, Fighting for Internet Freedom! 」 群 組


zoom

當 日 民 建 聯 大 力 支 持 廿 三 條 , 因 為 太 過 hard sell ( 硬 銷 ) , 失 敗 收 場 。 今 次 有 民 建 聯 背 景 蘇 錦 樑 , 比 起 佢 班 前 輩 叻 地 方 , 唔 係 佢 英 文 好 , 而 係 佢 將 廿 三 條 改 頭 換 面 , 用 「 道 德 」 重 新 包 裝 , 博 取 市 民 支 持 , 一 步 一 步 咁 將 廿 三 條 落 實 。 如 果 蘇 錦 樑 成 功 推 銷 方 案 , 再 一 次 證 明 , 愛 國 , 都 係 揀 個 有 加 拿 大 國 籍 好 , 起 碼 做 到

孫 : 最 正 就 係 現 時 申 請 互 聯 網 戶 口 , 根 本 就 要 18 歲 先 得 。 如 果 有 18 歲 以 下 人 士 因 得 到 上 網 密 碼 睇 到 鹹 、 所 以 要 拉 人 , 現 有 法 例 已 經 得 。 呢 條 瘋 狂 令 香 港 sterile ( 文 化 上 寸 草 不 生 ) 法 例 就 係 投 訴 《 秋 天 的 童 話 》 講 粗 口 人 同 蘇 錦 樑 講 : 「 有 就 投 民 建 聯 。 」


zoom

陳 冠 希 事 件 , 警 方 隨 手 上 網 搵 個 無 反 抗 能 力 網 民 去 拉 , 被 批 評 為 「 選 擇 性 執 法 」 、 「 警 字 兩 個 口 」 。 到 東 亞 SMS 事 件 , 差 人 又 再 次 上 網 搵 個 無 反 抗 能 力 網 民 去 拉 。 警 方 咁 執 法 水 平 之 下 , 再 多 加 條 例 , 只 係 畀 警 方 更 大 權 力 、 更 多 藉 口 , 去 拉 無 反 抗 能 力 網 民 。

孫 : 到 時 候 市 民 充 滿 怨 氣 , 公 務 員 知 道 矛 頭 一 定 直 指 蘇 錦 樑 、 民 建 聯 同 局 長 制 。 特 別 係 後 生 仔 女 , 一 定 憎 死 佢 。 到 時 候 民 建 聯 就 只 可 以 吸 納 只 識 try our breast 水 平 下 一 代 黨 員 , 或 者 又 要 去 加 拿 大 先 搵 到 新 血 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s