政 府 推 網 絡 廿 三 條 : 借 陳 冠 希 「 荼 毒 」 互 聯 網

政 府 怕 陳 冠 希 事 件 「 荼 毒 」 青 少 年 , 於 是 搵 民 建 聯 背 景 蘇 錦 樑 副 局 長 推 出 「 網 絡 廿 三 條 」 諮 詢 。 諮 詢 文 件 表 面 上 冇 乜 立 場 , 但 就 包 含 箝 制 互 聯 網 建 議 , 令 好 多 人 擔 心 , 萬 一 落 實 推 行 , 到 時 就 真 係 「 荼 毒 」 晒 互 聯 網 資 訊 自 由 … …

主 持 : 高 明 輝   楊 卓 華


zoom

曹 文 傑 :
如 果 你 睇 番 份 文 件 , 佢 面 提 到 青 少 年 廿 七 次 , 不 斷 強 調 話 青 少 年 會 被 色 情 刊 物 腐 化 、 荼 毒 , 但 其 實 係 未 經 過 檢 驗 斷 言 。 大 家 都 知 整 份 文 件 脈 絡 係 源 自 陳 冠 希 事 件 , 我 要 問 係 陳 冠 希 事 件 出 現 之 後 , 究 竟 青 少 年 受 到 幾 大 程 度 傷 害 呢 ? 千 祈 唔 好 得 個 講 字 , 要 出 真 憑 實 據 , 唔 好 次 次 都 話 保 護 青 少 年 、 保 護 兒 童 。 以 龍 應 台 講 法 , 就 係 「 請 用 文 明 說 服 我 」 。


zoom

政 府 諮 詢 文 件 的 確 寫 到 明 : 「 互 聯 網 日 漸 普 及 , 公 眾 認 為 有 必 要 訂 立 措 施 以 保 護 青 少 年 免 受 新 媒 體 上 的 淫 褻 及 不 雅 資 訊 所 荼 毒 」 , 即 係 未 諮 詢 已 經 預 先 假 設 一 個 定 論 , 所 謂 「 無 既 定 立 場 」 , 其 實 係 誘 導 市 民 揀 一 個 方 案 去 箝 制 網 絡 。


zoom

袁 小 敏 :
首 先 唔 好 用 「 荼 毒 」 字 眼 或 者 概 念 , 乜 為 之 「 荼 毒 」 , 我 畀 奶 你 飲 係 咪 「 荼 毒 」 你 呢 ? 家 長 好 、 老 師 好 、 淫 審 員 也 好 , 都 好 難 講 出 乜 係 荼 毒 … … 我 諗 ( 視 乎 ) 大 家 用 乜 心 態 對 待 你 認 為 污 染 你 思 想 , 或 者 佢 其 實 未 必 污 染 你 思 想 , 大 家 個 心 態 好 緊 要 。

曹 文 傑 :
政 府 有 傾 向 , 所 謂 保 持 開 放 立 場 , 其 實 係 講 緊 收 緊 幾 多 , 整 體 立 場 都 係 要 收 緊 … … 政 府 用 社 會 人 士 扮 中 立 , 但 係 睇 番 整 份 文 件 標 題 「 齊 享 健 康 資 訊 」 , 你 好 清 楚 知 道 佢 覺 得 有 資 訊 唔 健 康 , 所 以 要 禁 止 或 者 分 類 … … 如 果 一 開 始 佢 先 定 義 色 情 係 唔 健 康 、 毫 無 價 值 , 我 覺 得 本 身 係 一 個 文 化 偏 見 。


zoom

社 會 上 係 咪 真 係 有 咁 多 人 希 望 因 為 陳 冠 希 事 件 而 要 箝 制 思 想 ? 另 外 , 又 有 冇 證 據 證 明 今 時 今 日 青 少 年 , 因 為 互 聯 網 吸 收 色 情 資 訊 而 被 「 荼 毒 」 呢 ? 呢 兩 點 政 府 諮 詢 文 件 都 冇 交 代 清 楚 。

曹 文 傑 :
認 為 青 少 年 一 打 開 本 鹹 書 不 良 思 想 就 入 晒 佢 個 腦 度 , 呢 個 其 實 係 未 經 檢 驗 說 法 … … 我 本 地 都 有 個 學 者 做 過 研 究 , 佢 睇 番 由 90 年 到 2005 年 , 呢 十 六 年 , 青 少 年 因 為 非 禮 或 者 強 姦 被 捕 數 字 並 冇 明 顯 上 升 , 如 果 你 睇 番 90 年 代 初 , 香 港 開 始 有 好 多 人 可 以 有 電 腦 , 你 會 發 覺 青 少 年 性 罪 行 都 唔 係 上 升 得 咁 多 , 所 以 我 有 需 要 質 疑 究 竟 網 上 色 情 有 幾 大 程 度 傷 害 年 輕 人 , 今 次 收 緊 係 保 護 青 少 年 , 定 係 另 有 目 的 。

袁 小 敏 :
好 多 時 社 會 最 極 端 意 見 先 會 係 最 大 聲 , 中 間 大 多 數 都 係 冇 聲 … … 我 又 唔 覺 得 有 人 話 呢 個 色 情 好 唔 掂 、 好 氾 濫 , 反 而 我 係 好 缺 乏 一 個 空 間 去 製 作 優 質 、 多 元 化 色 情 。


zoom


zoom

對 比 互 聯 網 戶 口 數 字 同 近 年 青 少 年 色 情 罪 行 數 據 , 兩 者 並 冇 明 顯 關 係 ; 而 且 何 謂 淫 褻 本 身 就 非 常 抽 象 。 相 反 , 強 制 立 法 監 管 過 濾 互 聯 網 , 卻 無 可 避 免 會 「 荼 毒 」 網 絡 資 訊 自 由 流 動 , 呢 個 亦 係 咁 多 市 民 對 今 次 政 府 建 議 反 感 原 因 。

Advertisements

One response to “政 府 推 網 絡 廿 三 條 : 借 陳 冠 希 「 荼 毒 」 互 聯 網

  1. 若你不想以後瀏覽網頁要先得政府批淮或監視,請你花半分鐘時間,在截止諮詢日期(2009年1月31日)前,登入以下網頁:

    http://www.NoCensorshipHK.com/

    一人一信,只要填上電郵地址及選取項目,發表你反對收緊網絡資訊自由流通的意見。不要小看你的意見,點滴意見都可左右大局。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s