就 業 八 萬 五 「 強 而 有 力 」

三 年 前 , 曾 特 首 第 一 份 施 政 報 告 開 宗 明 義 寫 明 要 「 強 政 勵 治 」 。 今 日 , 曾 特 首 似 乎 嫌 「 強 政 勵 治 」 太 弱 , 認 為 今 後 政 府 要 「 強 而 有 力 干 預 」 , 而 最 低 工 資 立 法 就 係 今 次 政 府 要 「 強 而 有 力 」 最 佳 例 子 … …

主 持 : 高 明 輝   楊 卓 華


zoom

zoom

1


zoom

不 過 , 過 去 八 萬 五 算 唔 算 「 強 而 有 力 」 ? 母 語 學 又 算 唔 算 ? 可 見 掌 權 官 員 要 「 強 而 有 力 」 並 唔 困 難 , 困 難 在 於 「 強 而 有 力 」 之 後 係 咪 真 係 可 以 做 到 特 首 所 講 「 社 會 最 大 利 益 」 。


zoom

王 弼 :
好 似 當 年 「 八 萬 五 」 政 策 一 樣 , 就 係 因 為 當 時 「 好 多 人 支 持 」 , 就 算 遇 上 金 融 風 暴 , 政 府 騎 虎 難 下 都 要 照 推 … … 今 次 推 最 低 工 資 都 係 咁 , 好 多 人 話 可 以 收 窄 貧 富 懸 殊 , 經 濟 好 時 候 或 者 可 以 , 但 係 如 果 咁 情 況 ( 金 融 海 嘯 ) 之 下 , 仲 要 為 政 治 方 面 agenda 推 最 低 工 資 , 其 實 係 好 唔 事 。

2


zoom

強 制 最 低 工 資 , 譬 如 33 蚊 一 個 鐘 , 一 廣 東 話 都 未 講 得 正 新 移 民 , 又 或 者 個 樣 唔 係 咁 四 正 「 麻 甩 佬 」 , 好 多 可 能 從 此 失 業 , 因 為 既 然 時 薪 高 咁 多 , 大 家 自 然 寧 願 請 一 廣 東 話 流 利 靚 仔 靚 女 , 真 正 弱 勢 社 群 , 就 係 咁 被 政 府 「 強 而 有 力 」 淘 汰 … …


zoom

陳 先 生 ( 從 事 市 場 推 廣 ) :
如 果 定 33 蚊 , 譬 如 傷 殘 人 士 , 如 果 我 係 僱 主 , 畀 得 最 低 工 資 , 我 又 冇 理 由 請 人 ( 傷 殘 人 士 ) 。 我 寧 願 請 年 紀 較 適 中 , 變 老 人 家 話 想 做 長 , 我 唔 會 再 請 。


zoom

張 女 士 ( 退 休 人 士 ) :
都 會 有 擔 心 ( 低 技 術 工 人 較 難 搵 工 ) , ( 僱 主 ) 話 你 都 老 , 我 唔 請 你 , 佢 有 權 喎 。 因 為 我 ( 僱 主 ) 出 錢 , 你 都 咁 大 年 紀 。


zoom

謝 太 ( 退 休 人 士 ) :
( 如 果 ) 最 低 工 資 咁 高 , 請 你 人 ( 僱 主 ) 都 好 辛 苦 。

3


zoom

何 秀 蘭 :
所 以 我 講 個 種 族 歧 視 條 例 其 實 應 該 包 括 埋 新 移 民 , 其 實 ( 新 移 民 勞 工 被 淘 汰 ) 個 問 題 都 可 以 有 幾 個 成 因 … … 家 社 會 確 實 有 呢 種 歧 視 存 在 , 咁 呢 個 就 牽 涉 到 人 口 政 策 , 當 我 有 勞 工 係 因 為 家 庭 團 聚 , 而 需 要 香 港 落 地 生 根 , 政 府 新 移 民 配 套 上 就 應 該 盡 快 幫 佢 融 入 社 會 … …


zoom

呢 個 正 正 係 最 低 工 資 雪 球 效 應 , 因 為 強 制 最 低 工 資 引 發 一 連 串 問 題 , 政 府 無 可 避 免 又 要 「 強 而 有 力 」 再 訂 立 一 堆 「 配 套 」 新 立 法 , 例 如 加 強 「 反 歧 視 」 法 、 增 設 最 高 工 時 、 失 業 救 濟 等 等 , 結 果 「 就 業 八 萬 五 」 越 「 強 而 有 力 」 , 勞 工 市 場 彈 性 就 越 少 。


zoom

黃 紹 基 :
其 實 立 例 ( 強 制 僱 主 ) 一 定 要 請 ( 智 障 人 士 ) 都 未 必 咁 好 , 因 為 如 果 僱 主 請 佢 返 , 出 糧 畀 佢 , 唔 理 佢 做 唔 做 , 咁 亦 對 佢 個 人 尊 嚴 好 有 影 響 。 我 學 員 有 工 開 , 有 人 工 收 已 經 好 滿 足 。 有 份 工 , 融 入 社 會 易 , 雖 然 人 工 少 , 但 係 同 其 他 人 一 樣 有 糧 出 , 佢 會 有 成 就 感 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s