點 至 算 係 「 淫 褻 不 雅 」 ?

政 府 建 議 要 「 加 強 監 管 」 淫 褻 不 雅 , 但 問 題 係 所 謂 「 淫 褻 不 雅 」 , 好 多 時 其 實 係 一 個 品 味 問 題 , 靠 政 府 嚴 刑 峻 法 去 監 管 品 味 , 理 念 上 同 執 行 上 都 好 有 問 題 … …


zoom

1


zoom

新 婦 女 協 進 會 成 員 袁 小 敏 :
其 實 社 會 有 太 多 爭 議 , 大 家 有 時 會 話 : 「 咁 都 算 淫 褻 ? 」 、 「 咁 都 算 不 雅 ? 」 , 但 轉 頭 又 對 另 一 件 事 話 : 「 咁 都 唔 算 ( 淫 褻 ) ? 有 冇 搞 錯 ? 」 因 為 大 家 對 淫 褻 不 雅 有 唔 同 理 解 , 有 人 可 能 基 於 宗 上 道 德 觀 念 , 有 人 就 基 於 言 論 自 由 原 則 , 咁 我 究 竟 係 應 該 強 調 邊 一 方 面 呢 ?


zoom

獅 子 山 學 會 創 辦 人 李 兆 富 :
道 德 標 準 , 簡 單 講 , 就 係 一 個 你 好 難 去 argue against ( 反 駁 ) 最 基 本 操 守 , ( 例 如 ) 唔 好 殺 人 、 唔 好 偷 、 唔 好 搶 … … ( 至 於 應 不 應 該 ) 露 兩 點 , 呢 個 唔 係 道 德 , 呢 個 係 品 味 … … ( 如 果 ) 講 到 個 個 人 縱 慾 到 一 出 街 都 見 人 就 插 , 如 果 係 咁 樣 話 , 你 可 以 話 係 一 個 道 德 問 題 , 但 呢 個 並 唔 係 一 個 好 realistic ( 實 際 ) 假 設 。


zoom

中 文 大 學 性 別 研 究 博 士 生 曹 文 傑 :
我 係 想 ( 政 府 ) 完 全 取 消 第 三 類 別 ( 淫 褻 類 別 ) … … ( 第 三 類 別 ) 係 完 全 禁 止 發 佈 。 究 竟 有 乜 言 論 、 乜 訊 息 係 完 全 唔 能 夠 公 開 ? 唔 能 夠 公 開 意 思 , 就 係 政 府 好 高 度 咁 介 入 你 私 人 ( 空 間 ) , 取 締 成 年 人 道 德 判 斷 … … 法 律 唔 應 該 介 入 人 性 喜 好 , 譬 如 有 人 可 能 覺 得 SM 好 淫 褻 , 但 有 人 就 可 能 覺 得 係 佢 歡 悅 來 源 。

2

讀 者 有 識 芝 士 :
( 淫 褻 及 不 雅 條 例 檢 討 ) 文 件 提 議 , 把 不 適 合 兒 童 及 青 少 年 瀏 覽 的 網 頁 濾 除 。 日 後 , 依 此 理 念 , 民 建 聯 網 站 及 其 重 點 培 育 成 員 之 言 論 , 例 如 「 try our breast 」 等 , 將 全 部 消 失 。


zoom

《 蘋 果 批 》 高 明 輝 :
互 聯 網 , 就 有 如 民 建 聯 愛 國 心 一 樣 , 係 無 分 國 籍 。 所 以 , 政 府 推 網 絡 二 十 三 條 , 亦 都 搵 個 對 黨 員 國 籍 「 持 開 放 態 度 」 民 建 聯 前 副 主 席 蘇 錦 樑 去 推 。 民 建 聯 素 來 堅 持 「 愛 國 」 , 但 係 對 於 「 愛 國 」 定 義 都 可 以 「 冇 既 定 立 場 」 , 搵 個 加 拿 大 人 做 副 主 席 , 有 咁 大 包 容 性 。 點 解 香 港 政 府 對 待 互 聯 網 同 傳 統 刊 物 , 唔 可 以 效 法 民 建 聯 , 畀 多 包 容 呢 ?


zoom

商 務 及 經 濟 發 展 局 副 局 長 蘇 錦 樑


zoom

3


zoom

財 經 專 欄 作 家 尹 思 哲 :
( 監 管 網 絡 色 情 ) 最 大 問 題 就 係 佢 會 做 好 多 , 結 果 係 無 功 而 還 , 佢 會 浪 費 好 多 納 稅 人 錢 , 好 多 時 間 同 青 春 , 然 之 後 立 條 惡 法 , 但 係 根 本 唔 會 起 到 任 何 功 效 , 因 為 互 聯 網 上 , 你 server ( 伺 服 器 ) 散 佈 世 界 各 地 , 香 港 本 地 立 一 條 法 , 叫 ISP 配 合 , 有 乜 用 呢 ?


zoom

《 蘋 果 批 》 楊 卓 華 :
政 府 話 監 管 網 上 色 情 資 訊 , 並 唔 會 影 響 互 聯 網 資 訊 流 通 , 就 好 似 話 同 一 桶 水 , 淨 係 左 邊 水 並 唔 會 影 響 右 邊 水 一 樣 咁 荒 謬 。 作 為 家 長 , 當 然 擔 心 網 上 色 情 資 訊 , 所 以 好 多 人 會 自 己 裝 過 濾 軟 件 , 或 者 索 性 將 部 電 腦 搬 出 廳 , 多 陪 住 仔 女 上 網 , 因 為 保 護 同 管 仔 女 , 本 身 就 係 家 長 責 任 。

李 兆 富 :
人 要 禁 止 呢 ( 淫 褻 、 暴 力 物 品 ) , 係 唔 想 對 小 朋 友 有 一 個 好 嚴 重 shock ( 震 撼 ) 。 以 我 作 為 一 個 父 親 一 個 認 知 , 我 就 希 望 可 以 到 子 女 , 第 日 大 個 如 果 遇 到 咁 shocking , 佢 會 肯 返 同 我 傾 , 咁 就 係 一 個 最 好 結 局 。

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s