因 材 施 教 有 乜 唔 o岩 ?

近 年 香 港 育 要 「 有 無 類 」 , 政 府 固 然 禁 止 學 校 基 於 成 績 差 而 踢 學 生 出 校 , 學 校 就 算 以 學 習 態 度 篩 選 學 生 , 都 隨 時 會 被 傳 媒 指 為 「 變 態 」 , 咁 樣 究 竟 係 幫 緊 學 生 定 係 害 緊 佢 ? 主 持 : 楊 卓 華 、 高 明 輝

1


zoom

「 政 治 正 確 」 氣 氛 之 下 , 學 校 往 往 因 為 想 控 制 學 生 質 素 , 結 果 惹 來 非 理 性 攻 擊 。 好 似 早 前 有 學 校 就 因 為 以 「 學 習 態 度 」 作 為 評 審 學 生 升 學 其 中 一 個 標 準 , 結 果 被 部 份 傳 媒 話 佢 係 「 害 群 之 馬 」 、 「 作 威 作 福 」 。


zoom

基 督 崇 真 中 學 校 長 丘 頌 云 :
難 做 就 一 定 係 , 但 就 係 難 做 先 需 要 學 校 做 … … 以 前 冇 免 費 強 迫 育 , ( 不 達 標 學 生 ) 一 早 就 俾 人 篩 , 想 讀 都 冇 得 讀 。 家 就 好 多 人 被 迫 留 學 校 度 , 俗 語 講 「 hea 」 , 幾 時 先 「 hea 」 到 唔 使 「 hea 」 呢 ? 咁 所 以 家 好 多 學 校 都 遇 到 呢 個 問 題 , 其 實 咁 樣 唔 得 。 你 唔 學 , 都 要 畀 人 機 會 。 有 人 係 超 叻 , 真 係 唔 使 聽 書 都 搞 得 掂 , 但 就 唔 好 搞 到 人 , 咁 學 習 態 度 就 要 不 得 。

2


zoom

睇 番 成 件 事 , 部 份 傳 媒 對 你 態 度 係 咪 出 乎 你 意 料 之 外 ?

丘 校 長 : 個 ( 態 度 ) 一 定 係 ( 比 學 校 評 審 學 習 態 度 ) 更 加 主 觀 , 但 係 學 生 福 利 最 重 要 , 如 果 涉 及 學 生 問 題 , 我 一 定 唔 會 大 氣 電 波 度 講 或 者 對 質 … … 最 緊 要 就 係 我 有 冇 向 前 看 , 能 唔 能 夠 解 決 到 問 題 。


zoom

" 我 係 針 對 害 群 之 馬 … … 校 長 我 旨 意 佢 作 育 英 才 , 佢 就 度 作 威 作 福 , 鍾 意 就 加 你 育 ( 學 習 ) 態 度 分 , 鍾 意 就 減 你 ( 學 習 ) 態 度 分 … … "
─ ─ 商 業 電 台 主 持 黃 永 ( 7 月 25 日 )

市 民 點 睇 「 有 無 類 」


zoom

曾 先 生 ( 從 事 建 築 ) :
如 果 個 學 生 本 身 資 質 唔 得 , 本 身 係 Band 1 , 讀 唔 上 , 好 似 踢 波 一 樣 , 始 終 乙 組 係 乙 組 , 踢 唔 上 甲 組 … … 唔 好 話 搵 傳 媒 , 傳 媒 ( 施 壓 ) 畀 你 讀 都 係 夾 硬


zoom

林 先 生 ( 退 休 人 士 ) :
如 果 有 個 別 一 兩 個 學 生 管 極 極 都 而 不 善 , 採 取 行 動 係 無 可 厚 非 , 「 有 無 類 」 呢 個 情 況 下 都 幾 難 。


zoom

黃 先 生 ( 傳 福 音 ) :
家 長 咁 做 ( 搵 傳 媒 施 壓 ) 未 必 係 好 事 … … 反 而 家 長 變 好 心 做 壞 事 , 可 能 對 佢 成 長 第 二 日 遇 到 挫 折 , 會 入 晒 其 他 人 問 題 而 唔 係 自 己 問 題 。


zoom

何 太 ( 家 長 ) :
我 覺 得 有 學 校 佢 覺 得 學 生 唔 及 佢 level 或 者 佢 操 行 唔 得 , 每 間 學 校 都 有 權 咁 做 , 又 唔 係 冇 書 畀 佢 讀 , 係 介 紹 佢 去 第 二 間 讀 。

3

丘 校 長 : 社 會 覺 得 學 生 要 一 段 時 間 內 學 識 一 基 本 知 識 , 呢 點 係 好 重 要 , ( 但 ) 唔 理 佢 事 實 係 咪 學 到 。 我 聽 到 個 好 有 趣 報 道 , 英 國 2012 年 做 奧 運 , 佢 話 驚 唔 夠 年 輕 人 去 參 加 比 賽 , 因 為 佢 話 好 多 中 學 其 實 連 運 動 會 都 冇 , 原 因 就 唔 係 佢 唔 想 有 競 爭 , 希 望 大 家 開 心 和 諧 , 冇 競 爭 。 體 育 場 係 競 爭 , 考 試 係 競 爭 , 最 好 冇 晒 競 爭 , ( 但 ) 冇 晒 競 爭 , 就 冇 你 需 要 人 才 。 咁 香 港 想 要 乜 環 境 呢 ?


zoom

英 國 亦 都 有 學 校 試 過 踢 足 球 但 又 唔 想 有 競 爭 , 因 為 一 有 競 爭 就 有 輸 贏 , 就 會 有 學 生 唔 開 心 , 結 果 學 校 就 拆 個 龍 門 , 冇 輸 贏 就 冇 人 唔 開 心 。 才 華 往 往 係 由 競 爭 中 體 現 , 冇 競 爭 , 學 校 又 點 因 材 施 ? 如 果 呢 種 「 冇 競 爭 冇 進 步 」 風 氣 瀰 漫 , 到 底 係 幫 學 生 定 係 害 學 生 ?

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s