自 由 黨 做 乜 反 領 匯 加 租 ?

最 近 睇 新 聞 又 見 到 政 黨 聯 同 商 戶 反 對 領 匯 加 租 , 初 時 仲 以 為 係 社 民 連 , 但 睇 清 楚 , 赫 然 發 現 原 來 係 自 由 黨 ! 連 社 民 連 瓣 都 撈 , 自 由 黨 定 位 越 來 越 難 捉 摸 , 就 等 副 主 席 方 剛 慢 慢 同 大 家 解 釋 … …

主 持 : 楊 卓 華

1


zoom

方 剛 :
( 領 匯 ) 上 市 我 係 支 持 , 因 為 如 果 唔 上 市 ( 融 資 ) , ( 房 委 會 ) 陣 經 濟 會 有 問 題 … … 但 上 市 之 後 , 係 咪 應 該 要 加 租 呢 ? 呢 個 係 另 一 回 事 … … 當 然 ( 上 市 後 ) 商 場 係 有 增 值 , 佢 ( 領 匯 ) 係 有 做 好 多 , 咁 但 係 你 增 值 到 家 要 同 譬 如 旺 角 租 金 睇 齊 , 咁 樓 上 租 戶 係 咪 可 以 畀 到 咁 租 先 ? 屋 入 邊 市 民 , 又 係 咪 承 受 到 咁 消 費 能 力 先 ?


zoom

睇 番 05 年 領 匯 上 市 另 一 個 主 要 目 的 , 就 係 要 利 用 市 場 力 量 提 升 公 共 屋 服 務 質 素 , 而 家 領 匯 加 租 , 就 係 要 將 公 共 屋 商 場 租 金 同 市 價 距 離 進 一 步 拉 近 , 自 由 黨 係 咪 反 對 租 金 由 市 場 決 定 呢 個 原 則 呢 ?


zoom

方 剛 :
唔 係 唔 畀 佢 加 租 , 加 租 我 認 為 可 以 加 , 但 希 望 佢 加 得 比 較 合 理 … … 譬 如 由 30 蚊 加 到 130 蚊 , 我 覺 得 就 係 勁 得 滯 。 譬 如 30 蚊 去 到 45 蚊 、 50 蚊 , 我 覺 得 都 可 以 接 受 。

2


zoom

王 弼 :
領 匯 咁 樣 做 ( 加 租 ) , 背 後 有 兩 個 可 能 性 : 第 一 係 佢 租 金 真 係 偏 低 , 第 二 個 可 能 性 就 係 佢 唔 想 同 細 商 戶 做 ( 續 租 ) , 要 搵 大 型 商 戶 入 , 但 係 我 見 到 就 算 大 型 企 業 , 好 似 泰 林 、 U-RIGHT , 金 融 海 嘯 情 況 之 下 , 反 而 越 大 越 死 , 所 以 , 如 果 領 匯 呢 個 時 候 仲 將 租 金 定 得 太 高 , 商 戶 無 論 大 小 , 其 實 自 然 都 會 冇 人 租 佢 。

方 剛 :
市 場 一 定 會 懲 罰 佢 , 但 係 好 似 你 頭 先 話 , 佢 家 開 始 upgrade 個 mall , 逐 就 畀 連 鎖 店 、 大 公 司 入 去 , 其 實 係 好 事 。 但 係 我 想 同 領 匯 爭 取 係 : 你 唔 好 搞 到 每 個 商 場 一 樣 , 我 希 望 領 匯 ( 商 場 ) , 樂 富 又 好 , 其 他 地 方 又 好 , 有 佢 個 特 性 , 就 係 小 商 戶 。

3
市 民 點 睇 領 匯 商 場 ?


zoom

陳 太 ( 退 休 ) :
有 改 善 , 不 過 租 貴


zoom

林 先 生 ( 退 休 ) :
環 境 好 似 改 善 , 不 過 好 似 唔 係 物 超 所 值 。


zoom

黃 先 生 ( 傳 福 音 ) :
有 ( 改 善 ) , 裝 修 ( 度 ) 靚 , 同 埋 洗 手 間 都 , 同 埋 地 方 闊 落 , 應 該 係 好


zoom

何 太 ( 家 長 ) :
個 環 境 當 然 係 靚 , 不 過 個 租 金 係 貴


zoom

睇 番 自 由 黨 , 好 多 人 曾 經 憧 憬 過 好 多 議 題 , 你 都 會 「 好 有 特 性 」 , 例 如 會 表 明 立 場 反 對 最 低 工 資 立 法 或 競 爭 法 , 但 最 後 都 發 覺 你 立 場 同 其 他 政 黨 差 唔 多 , 家 仲 撈 埋 社 民 連 瓣 反 對 領 匯 加 租 , 咁 係 咪 都 算 係 「 冇 乜 特 性 」 ?

方 剛 : 我 覺 得 唔 係 … … 你 問 我 點 解 會 家 為 領 匯 ( 商 戶 ) 走 出 , 你 睇 番 我 業 ( 政 ) 績 , 其 實 我 04 年 已 經 同 Victor So ( 領 匯 管 理 有 限 公 司 前 行 政 總 裁 蘇 慶 和 ) 講 , 你 租 唔 好 加 太 勁 … … ( 和 其 他 政 黨 不 同 ) 我 自 由 黨 覺 得 立 法 唔 畀 加 租 係 唔 可 能 事 , 因 為 香 港 係 自 由 市 場 。 我 覺 得 我 敏 感 度 一 早 已 經 察 覺 得 到 , 今 日 行 出 唔 係 因 為 我 自 由 黨 變 方 向 … …

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s