特 首 逼 上 「 第 三 條 路 」

特 首 曾 蔭 權 生 果 金 「 資 產 審 查 」 遭 遇 滑 鐵 盧 , 但 反 而 因 禍 得 福 令 佢 搵 到 真 正 「 第 三 條 路 」 , 以 後 面 對 無 窮 無 盡 民 粹 都 可 以 妙 用 無 窮 … …
撰 文 : 楊 卓 華

1


zoom

其 實 , 為 加 生 果 金 三 百 蚊 而 引 入 資 產 審 查 , 不 但 增 加 官 僚 開 支 , 監 管 仲 可 能 誘 發 意 想 不 到 悲 劇 , 例 如 老 人 家 可 能 會 被 人 慫 恿 將 畢 生 積 蓄 轉 移 畀 一 唔 係 好 信 得 過 子 姪 。 所 以 , 就 算 以 一 個 保 守 原 則 睇 , 亦 唔 係 好 值 得 支 持 。

2


zoom

但 曾 蔭 權 偏 偏 沉 迷 於 「 中 庸 之 道 」 , 以 為 一 方 面 將 生 果 金 加 到 一 千 , 另 一 方 面 提 出 資 產 審 查 , 就 可 以 左 右 逢 源 , 點 知 今 時 今 日 煽 情 同 民 粹 惡 晒 , 邊 個 仲 得 閒 同 你 慢 慢 講 道 理 ? 結 果 呢 個 建 議 壽 命 只 有 一 個 多 星 期 , 就 由 特 首 親 自 宣 佈 死 亡 ; 不 過 言 辭 之 上 , 佢 就 依 然 企 硬 … …


zoom

“ 「 引 入 審 查 機 制 」 被 質 疑 為 「 不 敬 老 」 ; 長 遠 可 持 續 的 政 策 考 慮 被 視 為 「 不 近 民 情 」 和 「 高 傲 」 的 態 度 ; 雖 然 社 會 上 亦 有 支 持 引 入 審 查 機 制 的 意 見 , 但 理 性 的 政 策 討 論 被 整 個 感 性 的 反 應 通 通 蓋 過 … … ( 所 以 ) 我 願 意 暫 時 擱 置 引 入 入 息 及 資 產 審 查 的 建 議 。 ”
─ ─ 特 首 曾 蔭 權 ( 10 月 24 日 )

3


zoom

不 過 , 塞 翁 失 馬 、 焉 知 非 福 , 生 果 金 一 役 反 而 令 特 首 妥 協 與 堅 持 之 間 , 搵 到 真 正 「 第 三 條 路 」 , 以 後 面 對 民 粹 訴 求 可 以 妙 用 無 窮 。 例 如 金 融 海 嘯 , 民 粹 團 體 仍 然 要 求 最 低 工 資 立 法 , 最 終 會 令 經 濟 死 快 , 但 基 於 「 感 性 蓋 過 理 性 」 大 趨 勢 , 曾 特 首 施 政 上 惟 有 「 從 善 如 流 」 , 然 後 再 言 語 上 同 佢 企 硬 … …


zoom

4


zoom

施 政 上 妥 協 , 但 言 語 上 就 企 硬 , 日 後 政 策 搞 到 一 鑊 泡 , 至 少 都 唔 使 上 身 。 民 粹 當 道 , 一 個 冇 直 接 民 意 認 受 特 首 , 「 第 三 條 路 」 似 乎 係 佢 唯 一 選 擇 … …

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s