的 士 慢 駛 同 跌 市 有 關 ?

政 府 公 佈 的 士 新 收 費 , 原 意 係 「 確 保 市 場 秩 序 」 , 但 未 出 台 就 引 發 的 士 司 機 慢 駛 抗 議 。 其 實 , 的 士 「 基 本 市 場 秩 序 」 係 載 客 , 政 府 措 施 達 唔 到 呢 個 目 的 , 就 係 失 職 。 究 竟 新 措 施 可 唔 可 以 維 持 的 士 「 載 客 」 呢 個 「 基 本 市 場 秩 序 」 呢 ?

撰 文 : 高 明 輝

1

司 機 最 主 要 成 本 來 自 車 租 , 空 車 就 係 浪 費 。 沙 士 時 期 , 市 道 極 差 , 受 經 濟 波 動 影 響 極 大 的 士 業 首 當 其 衝 。 夾 硬 維 持 劃 一 價 , 司 機 就 難 有 生 意 , 所 以 司 機 開 始 以 八 折 自 救

其 實 唔 同 時 段 或 地 點 , 需 求 都 唔 同 , 要 令 的 士 最 有 效 率 咁 使 用 , 就 係 增 加 載 客 時 間 , 從 而 令 收 入 增 加 。 只 要 能 增 加 的 士 載 客 時 間 , 的 士 司 機 有 時 會 選 擇 打 折 。


zoom

zoom

2

政 府 今 次 「 新 措 施 」 目 的 , 係 為 打 擊 八 折 的 。 但 無 論 政 府 點 調 整 價 格 , 加 價 又 好 、 「 長 減 短 加 」 又 好 , 只 要 都 係 劃 一 跟 咪 錶 價 , 市 道 一 差 , 一 樣 會 出 現 不 同 形 式 折 扣 黨 , 例 如 「 泥 的 」 或 過 海 單 程 等 。


zoom

何 況 司 機 搵 客 本 身 都 有 成 本 , 乘 客 一 個 電 話 解 決 司 機 搵 客 費 時 失 事 , 令 減 價 變 得 合 理 。 政 府 真 正 打 擊 , 其 實 係 乘 客 方 便 , 同 的 士 司 機 收 入 。 結 果 只 會 趕 走 乘 客 , 令 到 乘 客 轉 乘 其 他 交 通 工 具 。


zoom

而 且 「 經 濟 增 長 」 往 往 係 打 擊 八 折 的 最 有 效 方 法 。 市 道 好 時 候 , 周 街 都 係 乘 客 , 司 機 會 主 動 拆 除 「 折 扣 電 話 」 。

3


zoom

好 多 司 機 都 用 股 市 做 「 的 士 市 道 指 標 」 。 政 府 劃 一 調 價 , 莫 講 話 係 要 長 遠 使 用 , 就 連 諮 詢 期 到 真 正 落 實 , 市 道 已 經 唔 同 晒 , 出 現 「 時 差 」 , 一 旦 跌 市 , 乘 客 需 求 又 唔 同 先 前 傾 出 結 果 , 結 果 劃 一 調 價 永 遠 冇 辦 法 捕 捉 到 實 際 需 求 , 點 諮 詢 司 機 都 會 不 滿 。


zoom

本 來 民 間 已 經 憑 創 意 同 科 技 , 以 折 扣 形 式 去 完 善 劃 一 價 不 足 , 提 升 彈 性 , 增 加 司 機 收 入 , 連 帶 車 租 亦 有 上 調 空 間 。 但 係 政 府 夾 硬 要 「 維 持 市 場 秩 序 」 , 結 果 反 而 令 到 司 機 慢 駛 抗 議 , 連 的 士 用 載 客 「 基 本 市 場 秩 序 」 都 維 持 唔 到 , 令 政 府 危 機 之 中 更 見 弱 勢 , 真 係 自 作 自 受

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s