著校服變三級片的迷思

政 府 打 算 用 網 路 廿 三 條 收 緊 互 聯 網 發 佈 自 由 之 際 , 屬 於 舊 媒 體 電 影 界 又 發 生 有 關 審 查 尺 度 爭 議 ; 一 齣 正 在 上 映 青 春 片 被 列 為 三 級 , 主 要 原 來 係 因 為 青 少 年 演 員 「 住 校 服 」 做 一 「 未 必 符 合 社 會 期 望 」 情 節 … …

主 持 : 高 明 輝   楊 卓 華

1


zoom

麥 曦 茵 :
我 係 疑 問 大 於 不 滿 … … 如 果 係 因 為 粗 口 ( 被 評 為 三 級 ) , 我 都 可 以 讓 步 、 可 以 剪 接 , 或 者 配 過 音 , 但 其 實 出 結 果 唔 係 因 為 粗 口 , 而 係 因 為 佢 住 校 服 , 做 違 反 或 者 未 必 符 合 社 會 大 眾 對 青 少 年 形 象 … … ( 例 如 ) 抽 煙 或 者 打 架 。
其 實 行 為 其 他 成 年 人 電 影 , 都 只 係 列 為 Ⅱ B 級 , 點 解 因 為 佢 ( 演 員 ) 住 校 服 , 因 為 佢 係 青 少 年 , 就 會 導 致 青 少 年 模 仿 呢 ? 唔 通 成 人 做 呢 就 唔 會 令 人 模 仿 ?


zoom

電 影 檢 查 指 引 之 中 , 會 唔 會 引 起 兒 童 及 青 少 年 「 模 仿 」 的 確 係 其 中 一 個 分 級 準 則 , 指 引 中 就 舉 過 一 例 子 , 好 似 「 西 部 片 」 同 「 卡 通 片 」 咁 , 因 為 比 較 遠 離 現 實 , 冇 咁 易 被 模 仿 , 就 算 有 暴 力 成 份 , 尺 度 都 可 以 有 唔 同 。

2


zoom

馬 寶 兒 :
如 果 佢 ( 電 檢 處 ) 覺 得 青 少 年 會 模 仿 , 咁 可 能 就 代 表 育 制 度 有 少 少 失 敗 , 因 為 育 就 要 青 少 年 有 批 判 性 , 譬 如 有 你 知 道 係 唔 , 咁 你 都 唔 會 去 做 啦 , 如 果 佢 ( 演 員 ) 住 校 服 就 去 偷 , 咁 係 咪 睇 完 之 後 ( 觀 眾 ) 就 會 去 偷 呢 ?


zoom

麥 曦 茵 :
你 好 難 去 judge ( 判 斷 ) 一 套 成 年 人 電 影 究 竟 係 咪 「 遠 離 現 實 」 … … 因 為 電 影 係 主 觀 , 只 不 過 針 對 住 呢 件 事 令 我 有 好 多 疑 惑 或 者 商 榷 地 方 。
但 係 亦 都 唔 代 表 會 影 響 到 我 戲 , 因 為 個 戲 價 值 , 並 不 在 於 佢 係 咪 三 級 , 價 值 係 在 於 呢 部 電 影 探 索 緊 一 班 青 少 年 心 靈 。

3


zoom

82 年 新 浪 潮 電 影 《 烈 火 青 春 》 的 導 演 譚 家 明 , 是 麥 曦 茵 的 老 師 。

其 實 , 每 個 年 代 都 會 拍 一 有 關 青 少 年 點 樣 任 性 青 春 片 , 例 如 八 十 年 代 《 靚 妹 仔 》 同 《 烈 火 青 春 》 , 咁 你 呢 齣 係 青 春 片 , 講 緊 年 輕 人 心 態 , 又 同 以 前 有 乜 唔 同 ?

麥 曦 茵 :
對 我 講 , 時 代 係 一 個 現 象 , 氣 氛 係 一 個 現 象 , 今 時 今 日 你 會 有 短 片 , 會 有 偷 拍 呢 八 十 年 代 , 又 會 有 另 外 一 個 形 式 去 出 現 , 或 者 可 能 係 裝 人 … …
其 實 都 係 好 奇 , 或 者 年 輕 時 候 對 事 情 不 了 解 迷 茫 , 而 經 過 時 代 、 media ( 媒 體 ) 係 會 轉 變 , 但 係 人 慾 望 係 唔 會 轉 變 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s