弔 詭 的 「 油 魔 」 行 動

運 輸 業 界 今 個 星 期 「 餓 死 油 魔 」 行 動 , 睇 真 其 實 幾 弔 詭 : 行 動 以 市 場 力 量 懲 罰 油 公 司 , 但 偏 偏 最 終 目 的 係 想 政 府 出 手 干 預 ; 為 對 付 油 公 司 之 間 「 合 謀 行 為 」 , 於 是 運 輸 業 界 就 諗 出 另 一 個 「 合 謀 行 為 」 , 揀 一 間 油 公 司 集 體 杯 葛 … …
主 持 : 楊 卓 華 、 高 明 輝

1


zoom

運 輸 業 關 注 燃 油 價 格 聯 席 會 議 發 言 人 蔣 志 偉 :
高 油 價 令 到 我 經 營 成 本 一 直 都 好 高 … … ( 國 際 原 油 價 格 ) 由 最 高 跌 番 落 ( 每 桶 ) 跌 超 過 80 美 元 , 按 照 呢 個 跌 幅 , 每 公 升 就 應 該 減 3.5 至 4 蚊 ( 港 元 ) , 咁 就 最 合 理 。

2


zoom

但 原 油 只 係 油 公 司 成 本 其 中 一 部 份 , 所 以 本 地 油 價 升 跌 幅 同 原 油 價 格 會 有 差 距 。 例 如 由 年 初 到 六 月 尾 , 紐 約 期 油 升 近 五 成 , 本 地 除 稅 後 零 售 價 就 只 升 兩 成 幾 ; 到 七 月 至 十 月 尾 , 原 油 回 落 六 成 , 本 地 油 價 則 只 減 兩 成 左 右 。 ( 見 下 圖 )


zoom

蔣 志 偉 : 淨 係 睇 ( 升 跌 ) 比 率 , 我 覺 得 有 問 題 … … 好 明 顯 家 國 際 原 油 係 平 , 同 佢 當 時 ( 去 年 同 期 ) 係 平 十 幾 蚊 至 三 十 幾 蚊 ( 美 元 ) , 但 舊 年 佢 ( 本 地 油 公 司 ) 賣 ( 汽 油 ) 零 售 價 係 仲 ( 比 現 在 ) 平 一 蚊 ; 柴 油 仲 誇 張 , 佢 仲 賣 貴 過 舊 年 … …


zoom

油 公 司 之 間 競 爭 主 戰 場 其 實 係 客 戶 折 扣 優 惠 之 上 。 汽 油 主 要 透 過 油 卡 畀 折 扣 箍 客 , 而 柴 油 則 透 過 油 公 司 同 運 輸 車 隊 傾 , 據 業 內 人 士 講 , 柴 油 折 扣 有 時 會 高 達 二 十 幾 percent 。


zoom

zoom

3


zoom

「 合 謀 行 為 」 ?

蔣 志 偉 : 折 扣 不 嬲 都 有 , 不 過 佢 個 折 扣 越 越 大 , 以 往 一 公 升 大 約 唔 夠 十 個 percent 折 扣 , 家 去 到 廿 幾 三 十 都 有 , ( 油 公 司 ) 將 個 減 價 控 制 自 己 手 , 其 實 對 於 弱 勢 運 輸 公 司 或 者 個 體 戶 更 唔 公 平 … … 家 要 由 我 民 間 組 織 去 發 動 一 杯 葛 行 動 , 其 實 政 府 應 該 感 覺 汗 顏 , 如 果 政 府 可 以 管 到 , 使 乜 我 民 間 團 體 去 做 ?


zoom

靠 政 府 管 其 實 更 差 , 其 他 唔 講 , 今 次 運 輸 業 可 以 自 由 組 織 「 餓 死 油 魔 」 行 動 , 就 全 賴 政 府 建 議 條 競 爭 惡 法 仲 未 出 台 , 因 為 按 照 條 惡 法 , 業 界 之 間 咁 樣 「 一 致 行 動 」 , 就 分 分 鐘 會 構 成 「 反 競 爭 合 謀 行 為 」 罪 行 !

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s