經 濟 機 遇 : 唔 拖 後 腳 已 經 係 幫 忙 !

經 濟 機 遇 委 員 會 被 各 界 批 評 冇 乜 料 到 , 但 其 實 香 港 人 善 於 靈 活 走 位 , 只 要 政 府 唔 好 冇 樣 整 樣 , 減 少 一 官 僚 繁 文 縟 節 同 民 粹 政 策 , 對 好 多 中 小 企 講 , 已 經 係 好 大 幫 忙 … …

撰 文 : 楊 卓 華

1


zoom

例 如 世 界 銀 行 報 告 就 指 出 , 香 港 開 設 一 間 新 公 司 所 涉 及 手 續 同 登 記 程 序 , 就 仍 然 多 過 競 爭 對 手 新 加 坡 ; 大 家 耳 熟 能 詳 經 驗 , 包 括 好 多 餐 廳 食 肆 開 張 好 耐 都 申 請 唔 到 酒 牌 , 令 佢 做 唔 到 原 先 預 期 生 意 額 , 呢 方 面 如 果 有 所 改 善 , 對 好 多 start-up 小 中 企 已 經 係 大 幫 忙 。


zoom


zoom

政 客 要 酒 吧 等 成 人 場 所 禁 煙 , 否 定 了 成 年 人 為 自 己 行 為 負 責 的 權 利 。

諷 刺 係 , 香 港 政 客 「 大 家 長 」 心 態 反 而 越 來 越 追 貼 新 加 坡 。 過 去 幾 年 趁 住 經 濟 好 景 , 民 粹 政 客 就 為 香 港 引 入 好 多 「 為 好 」 監 管 , 例 如 一 刀 切 禁 煙 之 上 , 政 客 就 強 迫 所 有 成 年 人 「 小 兒 化 」 , 連 去 酒 吧 都 唔 畀 吸 煙 。


zoom

一 刀 切 禁 煙 明 年 就 會 全 面 伸 延 至 所 有 酒 吧 同 娛 樂 場 所 , 政 客 可 能 覺 得 「 無 傷 大 雅 」 , 但 中 小 企 老 闆 就 認 真 多 得 佢 唔 少 。 根 據 過 去 經 驗 , 大 公 司 面 對 禁 煙 都 應 付 得 頗 為 吃 力 , 可 以 想 像 好 多 小 本 經 營 酒 吧 , 明 年 分 分 鐘 會 因 為 全 面 禁 煙 而 要 摺 埋 。


zoom

駱 國 安 :
( 去 年 禁 煙 後 ) 我 搵 一 新 市 場 , 譬 如 早 餐 唱 K 、 開 發 聖 詩 歌 曲 、 大 量 採 購 粵 曲 , 拉 番 一 新 客 源 … … 但 我 可 以 話 畀 你 聽 , 我 係 走 一 批 家 去 酒 吧 、 或 者 北 上 消 費 高 消 費 客 , 以 致 最 高 有 十 九 間 分 店 , 家 得 番 十 四 間 , 其 實 我 係 收 縮

2


zoom

經 濟 逆 轉 , 內 地 廢 料 需 求 大 減 , 本 地 回 收 業 陷 於 癱 瘓 , 再 難 「 輸 出 污 染 」 , 這 樣 就 是 「 環 保 」 嗎 ?

與 此 同 時 , 民 粹 「 環 保 」 分 子 政 客 近 年 又 開 始 引 入 各 式 各 樣 「 環 保 稅 」 同 其 他 監 管 。 最 慘 係 「 民 粹 環 保 」 標 準 , 往 往 只 係 憑 佢 感 覺 , 例 如 大 家 有 時 冇 乜 胃 口 食 剩 少 少 飯 , 佢 就 會 鬧 你 「 浪 費 」 , 一 回 收 企 業 將 廢 料 賣 往 內 地 循 環 再 造 , 佢 又 會 鬧 你 「 輸 出 污 染 」 : 到 家 經 濟 衰 退 , 餐 廳 碟 頭 飯 縮 水 兩 三 成 , 中 小 企 因 為 內 地 廢 料 需 求 劇 減 而 面 臨 倒 閉 , 佢 又 會 轉 為 鬧 第 二 樣 … …


zoom

就 係 咁 樣 , 政 客 係 咁 推 佢 心 目 中 「 改 造 社 會 」 監 管 措 施 , 完 全 忘 記 香 港 經 濟 一 直 係 中 小 企 倚 仗 寬 鬆 、 自 由 營 商 環 境 打 拼 出 家 經 濟 逆 轉 步 向 衰 退 , 政 客 如 果 真 係 有 心 幫 中 小 企 , 倒 不 如 將 過 往 假 大 空 民 粹 政 策 , 逐 一 拆 牆 鬆 綁 , 唔 好 拖 住 佢 後 腳 , 已 經 係 好 大 幫 忙 。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s