嚴 苛 版 權 法 激 起 反 彈

版 權 法 越 趨 嚴 苛 , 侵犯 版 權 的 定 義 越 拉 越 闊 , 令 版 權 持 有 人 逐 漸 走 向 消 費 者 的 對 立 面 , 其 中 一 個 例 子 是廣 受 消 費 者 歡 迎 的 租 碟 服 務 , 就 因 為 嚴 苛 的 版 權 法 變 相 受 到 打 壓 … …

主 持 : 楊 卓 華   高 明 輝

1


zoom

 

黃 : 法 例 ( 生 效 ) 之 前 , 我 都 預 一 定 會 有 一 兩 成 ( 租 碟 商 舖 結 業 ) , 咁 ( 結 果 ) 真 係 如 我 所 料 , 加 上 家 經 營 咁 困 難 , 如 果 發 行 人 仲 唔 開 放 佢 固 有 政 策 的 話 , 緊 更 多 將 會 結 業 。


zoom

 

所 指 法 例 係 今 年 生 效 新 修 訂 版 權 法 , 規 定 租 碟 公 司 租 出 影 碟 只 可 以 用 「 租 賃 版 」 , 來 貨 價 比 一 般 「 零 售 版 」 貴 三 成 , 而 且 限 制 多 多 ; 如 果 租 碟 公 司 出 租 「 零 售 版 」 , 即 屬 違 法 。

黃 : 營 運 費 加 大 少 少 , 本 來 唔 係 一 個 問 題 , 最 終 問 題 係 貨 源 唔 順 暢 , 唔 到 貨 , 有 發 行 人 唔 出 ( 租 賃 版 ) , 爛 碟 我 又 好 難 換 貨 , 仲 有 一 樣 掣 肘 ─ ─ 貨 其 實 唔 係 我 , 發 行 商 一 年 之 後 會 回 收 番 … …

2


zoom

 

結果 , 越 來 越 多 租 碟 公 司 索 性 以 「 二 手 碟 回 收 」 方 式 , 向 顧 客 提 供 「 優 質 售 後 服 務 」, 承 諾 原 價 回 收 二 手 碟 , 只 酌 量 收 取 手 續 費 , 無 形 中 繞 過 嚴 苛 的 版 權 法 。

黃 : 以 法 例 講 二 手 回 收 係 犯 法 … … 但 灰 色 地 帶 就 係 , 你 點 知 佢 有 一 個 定 額 回 收 呢 ? 佢 冇 單 冇 據, 佢 ( 租 碟 公 司 ) 賣 隻 碟 畀 你 , 你 根 據 我 張 收 條 回 收 , 你 點 告 我 呢 ?

3


zoom

 

事 實 上 , 近 十 幾 年 有 關 軟 件 的 版 權 法 , 發 展 逐 漸 走 火 入 魔 , 舉 一 個 例 子 … …

 


zoom

朋友 黃 牛 , 他 所 住 屋 苑 的 管 理 處 , 購 置 了 一 把 電 鑽 , 讓 屋 苑 居 民 借 用 , 令 很 多 居 民 因而 不 須 購 買 電 鑽 , 從 沒 有 人 會 覺 得 管 理 處 侵 犯 了 電 鑽 公 司 的 「 權 利 」 。


zoom

租碟 雖 然 涉 及 商 業 利 益 , 但 本 質 與 電 鑽 例 子 類 似 。 電 鑽 公 司 都 沒 有 要 求 立 法 規 定 管 理處 要 用 昂 貴 「 借 出 版 」 電 鑽 , 點 解 政 府 要 為 電 影 版 權 人 立 法 , 強 迫 租 碟 公 司 要 用 「租 賃 版 」 影 碟 ?

黃 : 我 覺 得 香 港 版 權 法 係 極 權 主 義 , 係 側 埋 晒 一 邊 ( 版 權 持 有 人 的 一 方 ) , 冇 一 個 平 衡 , 香 港 政 府 唔 採 取 一 個 平 衡 角 色 , 緊 行 業 我 ( 看 得 ) 好 灰 … …

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s