「 燒 廢 」 救 市   越 幫 越 忙

金 融 危 機 下 , 唔 少 政客 借 機 希 望 政 府 提 供 不 同 的 方 法 去 令 企 業 不 用 倒 閉 。 最 近 更 有 政 客 擺 明 車 馬 利 益 輸送 , 美 其 名 「 消 費 券 」 , 實 質 是 輸 送 七 十 億 予 零 售 界 。 不 過 , 每 次 經 濟 下 滑 , 正 係自 然 淘 汰 管 理 不 善 或 服 務 差 的 公 司 之 時 ; 勉 強 把 它 們 留 住 , 無 助 經 濟 復 蘇 , 亦 不 利廣 大 市 民 … …

主 持 : 高 明 輝


zoom

 


zoom

 

1


zoom

 

自 今 年 九 月 以 , 結 業 公 司 多 數 係 最 前 線 接 觸 消 費 者 企 業 , 包 括 飲 食 及 零 售 , 隨 住 市 道 轉 差 , 企 業 陸 續 裁 員 , 連 帶 其 他 唔 需 要 直 接 接 觸 消 費 者 行 業 , 例 如 漫 畫 業 , 都 漸 漸 感 受 到 金 融 危 機 影 響 。


zoom

 

邱 福 龍 : 目 前 呢 一 刻 ( 對 漫 畫 業 ) 影 響 唔 係 咁 大 , 但 係 好 似 香 港 開 始 。 其 實 影 響 一 定 大 , ( 其 他 行 業 ) 炒 員 工 , 員 工 冇 錢 , 仲 會 唔 會 買 你 漫 畫 睇 呢 ? 食 都 成 問 題 , 要 搵 工 、 要 徬 徨 , 我 諗 興 趣 都 冇 。 咁 樣 落 去 最 慘 唔 知 幾 時 停 。


zoom

自 由 黨 建 議 政 府 推 出 消 費 券 , 備 受 爭 議 。

就 係 因 為 唔 知 會 去 到 幾 時 , 所 以 今 次 危 機 吸 引 唔 少 政 客 乘 機 問 政 府 要 錢 , 希 望 「 拯 救 」 要 結 束 企 業 。 但 係 根 據 過 往 經 驗 , 每 一 次 經 濟 逆 轉 , 都 係 會 令 到 管 理 不 善 公 司 結 束 , 從 而 加 速 市 場 新 陳 代 謝 , 曾 經 成 行 成 市 卡 拉 OK 業 就 係 一 個 好 例 子 。


zoom

 

駱 國 安 : 卡 拉 OK 最 競 爭 白 熱 我 諗 就 講 緊 係 九 八 至 ○ 二 年 , 獨 家 試 唱 , 最 犀 利 時 候 , 我 諗 大 家 燒 好 多 資 源 上 面 , 以 至 冇 擺 個 精 神 自 己 內 部 個 條 件 , 有 好 多 地 方 做 得 唔 好 … … 沙 士 係 一 個 好 短 時 間 影 響 , 個 係 一 個 催 化 劑 , 令 到 件 事 加 速 , 好 多 經 營 得 唔 好 滅 亡

2


zoom

 

市 道 幾 唔 好 , 市 民 都 要 消 費 , 但 少 不 免 要 諗 過 計 過 , 結 果 質 素 較 高 就 有 生 存 空 間 , 所 以 逆 市 最 能 夠 迫 使 企 業 改 進 , 否 則 會 被 淘 汰 。 政 客 成 日 都 話 要 政 府 幫 企 業 , 但 其 實 企 業 諗 計 改 進 , 已 經 係 救 亡 最 佳 辦 法 。


zoom

 

邱 福 龍 : 其 實 精 冇 萎 縮 、 唔 會 萎 縮 , 譬 如 一 套 大 製 作 戲 係 唔 會 萎 縮 , 只 不 過 係 萎 縮 可 睇 可 唔 睇 戲 … … 所 以 其 實 做 漫 畫 都 可 以 做 漫 畫 , 人 係 必 定 買 … … 精 你 一 定 要 出 得 慢 , 所 以 一 定 要 拓 展 市 場 , 並 唔 係 香 港 , 要 行 多 幾 個 埠 。 因 為 你 精 , 就 唔 怕 拎 出 去 比 較 , 係 唔 精 先 唔 夠 膽 出 去 比 較 , 變 有 生 存 空 間 。 我 覺 得 呢 個 世 界 係 好 就 有 人 睇 。


zoom

 

雷 鼎 鳴 : 如 果 有 人 想 尋 求 自 己 私 人 利 益 , 一 個 完 善 市 場 機 制 度 , 佢 只 能 夠 通 過 自 己 努 力 , 或 者 創 意 , 去 勤 力 做 , 從 而 得 到 更 大 利 益 , 而 係 對 社 會 有 貢 獻 … … 市 場 機 制 就 將 貪 心 同 自 私 轉 化 為 有 用 動 力 。 但 係 ( 如 果 ) 呢 貪 心 市 場 機 制 下 討 唔 到 乜 好 處 話 , 想 使 橫 手 、 走 捷 徑 , 佢 有 個 好 簡 單 方 法 , 就 係 通 過 政 府 , 通 過 游 說 政 府 或 民 粹 方 法 , 發 揮 政 治 優 勢 , 從 而 改 變 某 遊 戲 規 則 , 呢 個 係 同 自 己 搵 方 法 。


zoom

 

金融 危 機 之 下 , 本 來 唔 同 行 業 都 開 始 各 出 其 謀 , 唔 少 已 經 開 始 靠 提 升 質 素 捱 過 呢 關 。做 得 唔 好 而 要 靠 政 府 輸 血 , 例 如 派 發 「 燒 廢 券 」 , 對 企 業 、 對 社 會 、 對 消 費 者 都 唔係 一 件 好 事 , 因 為 做 得 差 企 業 始 終 有 一 日 會 被 消 費 者 淘 汰 , 何 必 要 財 赤 之 下 , 浪 費 寶 貴 資 源 去 「 救 市 」 ?

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s